Smakosze.pl
Andruty z masą kakaową

Canva.com / siramatt1988

Przepis na andruty z masą kakaową

20 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że andruty z masą kakaową przez liczne grono smakoszy są wspominane z nutą nostalgii. Wiele osób zajadało się nimi w czasach beztroskiego dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nie również dzisiaj.

Andruty z masą kakaową dawniej cieszyły się o wiele większą popularnością. Dla niejednego smakosza przysmak był jednym z pierwszych ciast bez pieczenia. Domowe andruty są niezwykle proste w przygotowaniu.

Andruty jak z PRL-u

W czasach PRL-u niełatwo było o słodycze. Na szczęście istniały takie specjały jak kultowe andruty. Wafle przekładane masą kakaową nawet dziś potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na galaretkowiec. Dziś sięgniemy po inny smakołyk z dawnych lat. Andruty z dodatkiem masy kakaowej smakują obłędnie i wyjątkowo trudno się im oprzeć.

Bez wątpienia andruty z masą kakaową są wyjątkowym smakołykiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dla niektórych ze smakoszy deser jest pierwszym ciastem bez pieczenia, z jakim kiedykolwiek mieli styczność.

Domowe andruty z masą kakaową przygotujesz bez najmniejszych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z tą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego dokładnie potrzebujemy?

  • 5 wafli

  • 200 g masła

  • 200 g mleka w proszku

  • 120 ml wody

  • 50 g kakao

  • 200 g cukru

(Canva / kwanchaichaiudom)

Niezawodny przepis na andruty z masą kakaową

Masło umieszczamy w rondelku razem z wodą cukrem oraz kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Nie zapomnijmy o mieszaniu, za jego sprawą składniki szybciej się ze sobą połączą. Powinny utworzyć jednolitą masę.

Mieszankę z kakao odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, mleko w proszku przesypujemy do miski i łączymy z lekko ciepłą masą kakaową. Najlepiej użyć miksera, dzięki niemu pozbędziemy się ewentualnych grudek.

Masę ponownie odstawiamy tak, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Kiedy będzie gotowa, przekładamy ją na zmianę z waflami. Andruty zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Tak przygotowane andruty z masą kakaową kroimy na mniejsze kawałki. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na blok czekoladowy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >