Smakosze.pl
Andruty z masą kakaową

Canva.com / siramatt1988

Przepis na andruty z masą kakaową

20 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że andruty z masą kakaową przez liczne grono smakoszy są wspominane z nutą nostalgii. Wiele osób zajadało się nimi w czasach beztroskiego dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nie również dzisiaj.

Andruty z masą kakaową dawniej cieszyły się o wiele większą popularnością. Dla niejednego smakosza przysmak był jednym z pierwszych ciast bez pieczenia. Domowe andruty są niezwykle proste w przygotowaniu.

Andruty jak z PRL-u

W czasach PRL-u niełatwo było o słodycze. Na szczęście istniały takie specjały jak kultowe andruty. Wafle przekładane masą kakaową nawet dziś potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na galaretkowiec. Dziś sięgniemy po inny smakołyk z dawnych lat. Andruty z dodatkiem masy kakaowej smakują obłędnie i wyjątkowo trudno się im oprzeć.

Bez wątpienia andruty z masą kakaową są wyjątkowym smakołykiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dla niektórych ze smakoszy deser jest pierwszym ciastem bez pieczenia, z jakim kiedykolwiek mieli styczność.

Domowe andruty z masą kakaową przygotujesz bez najmniejszych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z tą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego dokładnie potrzebujemy?

  • 5 wafli

  • 200 g masła

  • 200 g mleka w proszku

  • 120 ml wody

  • 50 g kakao

  • 200 g cukru

(Canva / kwanchaichaiudom)

Niezawodny przepis na andruty z masą kakaową

Masło umieszczamy w rondelku razem z wodą cukrem oraz kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Nie zapomnijmy o mieszaniu, za jego sprawą składniki szybciej się ze sobą połączą. Powinny utworzyć jednolitą masę.

Mieszankę z kakao odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, mleko w proszku przesypujemy do miski i łączymy z lekko ciepłą masą kakaową. Najlepiej użyć miksera, dzięki niemu pozbędziemy się ewentualnych grudek.

Masę ponownie odstawiamy tak, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Kiedy będzie gotowa, przekładamy ją na zmianę z waflami. Andruty zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Tak przygotowane andruty z masą kakaową kroimy na mniejsze kawałki. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na blok czekoladowy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe spaghetti bolognese

Czytaj więcej >