Przepis na andruty z masą kakaową
Andruty z masą kakaową dawniej cieszyły się o wiele większą popularnością. Dla niejednego smakosza przysmak był jednym z pierwszych ciast bez pieczenia. Domowe andruty są niezwykle proste w przygotowaniu.
Andruty jak z PRL-u
W czasach PRL-u niełatwo było o słodycze. Na szczęście istniały takie specjały jak kultowe andruty. Wafle przekładane masą kakaową nawet dziś potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na galaretkowiec. Dziś sięgniemy po inny smakołyk z dawnych lat. Andruty z dodatkiem masy kakaowej smakują obłędnie i wyjątkowo trudno się im oprzeć.
Bez wątpienia andruty z masą kakaową są wyjątkowym smakołykiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dla niektórych ze smakoszy deser jest pierwszym ciastem bez pieczenia, z jakim kiedykolwiek mieli styczność.
Domowe andruty z masą kakaową przygotujesz bez najmniejszych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z tą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego dokładnie potrzebujemy?
5 wafli
200 g masła
200 g mleka w proszku
120 ml wody
50 g kakao
200 g cukru
(Canva / kwanchaichaiudom)
Niezawodny przepis na andruty z masą kakaową
Masło umieszczamy w rondelku razem z wodą cukrem oraz kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Nie zapomnijmy o mieszaniu, za jego sprawą składniki szybciej się ze sobą połączą. Powinny utworzyć jednolitą masę.
Mieszankę z kakao odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, mleko w proszku przesypujemy do miski i łączymy z lekko ciepłą masą kakaową. Najlepiej użyć miksera, dzięki niemu pozbędziemy się ewentualnych grudek.
Masę ponownie odstawiamy tak, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Kiedy będzie gotowa, przekładamy ją na zmianę z waflami. Andruty zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tak przygotowane andruty z masą kakaową kroimy na mniejsze kawałki. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na blok czekoladowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje gotowanie; WP Kuchnia