Przepis na jajko w placku ziemniaczanym
Jajka są produktem, które nieodłącznie kojarzą nam się z właśnie ze śniadaniami. Zdarzają się tygodnie, w których rano jemy je praktycznie codziennie – co zresztą jest dla nas całkiem zdrowe i nie przekracza zalecanej liczby.
Czy placki ziemniaczane nadają się na śniadanie?
Jednak placki ziemniaczane Polakom już zupełnie nie kojarzą się z porannymi przekąskami. Jemy je raczej w porze obiadowej, zarówno solo, w towarzystwie wszelkich sosów czy jako zamienniki ziemniaków.
Choć u nas nie jest popularne jedzenie placków ziemniaczanych na śniadanie, Irlandczycy bardzo chętnie jedzą je właśnie z rana. Boxty, czyli irlandzkie placki, przyrządzane są tam z tartych surowych oraz rozdrobnionych gotowanych ziemniaków. Ponadto do ich ciasta dodaje się sodę i mąkę, tak by ich konsystencja była gładka. Jest to charakterystyczne dla tego regionu.
Również w Szwajcarii tamtejsze placki ziemniaczane, czyli rosti, podawano niegdyś właśnie na śniadanie. Dziś bardziej popularne jest serwowanie ich w porze obiadowej, choć jada się je również rano. W odróżnieniu od polskiej wersji nie dodaje się do nich jaj i mąki - smaży się tylko same ziemniaki.
Jajko w placku ziemniaczanym - nieoczkekiwane połączenie zaskakuje smakiem
Choć połączenie sadzonego jajka z plackiem ziemniaczanym wydaje się kontrowersyjnym pomysłem, efekt naprawdę zaskakuje. Soczystość i chrupkość placków ziemniaczanych świetnie komponuje się z rozpływającym się w ustach jajkiem.
Składniki na jedną porcję:
1 ziemniak
1 jajko
masło
ser parmezan lub inny
natka pietruszki
sól i pieprz
undefined
Źródło: Youtube/Lieblingsrezepte
Jak przygotować jajko w placku ziemniaczanym?
Zacznij od włożenia ziemniaka do wrzątku i gotowania go, w zależności od jego wielkości, od 7 do 10 minut. Ważne, by ziemniaka wcześniej dobrze wyszorować i nie obierać go ze skórki. Po upływie czasu wyciągnij ziemniaka z garnka i kolejno: obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce.
[EMBED-19]
Kolejnym etapem jest rozgrzanie masła na patelni i rozłożenie na niej startego ziemniaka, którego należy smażyć przez ok. 5 minut, aż ładnie się zarumieni.
Gdy to nastąp,i na środku placka zrób sztućcami niewielki otwór i wlej w niego całe jajko. Na koniec przypraw potrawę solą i pieprzem, dodaj odrobinę parmezanu i posiekanej pietruszki. Zakryj patelnię na minutę pokrywką, ściągnij z patelni i delektuj się nieziemskim smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Share Info, Smaker