Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na jajko w placku ziemniaczanym
Dominika Mika
Dominika Mika 25.03.2022 23:32

Przepis na jajko w placku ziemniaczanym

Przepis na jajka w plackach ziemniaczanych
Youtube/Lieblingsrezepte

Jajka są produktem, które nieodłącznie kojarzą nam się z właśnie ze śniadaniami. Zdarzają się tygodnie, w których rano jemy je praktycznie codziennie – co zresztą jest dla nas całkiem zdrowe i nie przekracza zalecanej liczby.

Czy placki ziemniaczane nadają się na śniadanie?

Jednak placki ziemniaczane Polakom już zupełnie nie kojarzą się z porannymi przekąskami. Jemy je raczej w porze obiadowej, zarówno solo, w towarzystwie wszelkich sosów czy jako zamienniki ziemniaków.

Choć u nas nie jest popularne jedzenie placków ziemniaczanych na śniadanie, Irlandczycy bardzo chętnie jedzą je właśnie z rana. Boxty, czyli irlandzkie placki, przyrządzane są tam z tartych surowych oraz rozdrobnionych gotowanych ziemniaków. Ponadto do ich ciasta dodaje się sodę i mąkę, tak by ich konsystencja była gładka. Jest to charakterystyczne dla tego regionu. 

Również w Szwajcarii tamtejsze placki ziemniaczane, czyli rosti, podawano niegdyś właśnie na śniadanie. Dziś bardziej popularne jest serwowanie ich w porze obiadowej, choć jada się je również rano. W odróżnieniu od polskiej wersji nie dodaje się do nich jaj i mąki - smaży się tylko same ziemniaki

Jajko w placku ziemniaczanym - nieoczkekiwane połączenie zaskakuje smakiem

Choć połączenie sadzonego jajka z plackiem ziemniaczanym wydaje się kontrowersyjnym pomysłem, efekt naprawdę zaskakuje. Soczystość i chrupkość placków ziemniaczanych świetnie komponuje się z rozpływającym się w ustach jajkiem.

Składniki na jedną porcję:

  •  1 ziemniak

  •  1 jajko

  •  masło

  •  ser parmezan lub inny

  •  natka pietruszki

  •  sól i pieprz

undefined

Źródło: Youtube/Lieblingsrezepte

Jak przygotować jajko w placku ziemniaczanym?

Zacznij od włożenia ziemniaka do wrzątku i gotowania go, w zależności od jego wielkości, od 7 do 10 minut. Ważne, by ziemniaka wcześniej dobrze wyszorować i nie obierać go ze skórki. Po upływie czasu wyciągnij ziemniaka z garnka i kolejno: obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce. 

[EMBED-19]

Kolejnym etapem jest rozgrzanie masła na patelni i rozłożenie na niej startego ziemniaka, którego należy smażyć przez ok. 5 minut, aż ładnie się zarumieni.

Gdy to nastąp,i na środku placka zrób sztućcami niewielki otwór i wlej w niego całe jajko. Na koniec przypraw potrawę solą i pieprzem, dodaj odrobinę parmezanu i posiekanej pietruszki. Zakryj patelnię na minutę pokrywką, ściągnij z patelni i delektuj się nieziemskim smakiem. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Share Info, Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram