Smakosze.pl
Koktajl, który poprawia metabolizm

Canva.com / HandmadePictures

Przepis na koktajl poprawiający metabolizm

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Koktajl na poprawę metabolizmu potrafi zdziałać cuda. Efekty widać już po tygodniu. Katarzyna nie mogła uwierzyć własnym oczom, kiedy stanęła przed lustrem. Wyjątkowy koktajl składa się między innymi z przepysznych suszonych śliwek.

Koktajl na bazie śliwek z pewnością docenią smakosze, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest smaczny, niedrogi i prosty w przygotowaniu. Każdy, kto chce przyśpieszyć swój metabolizm, powinien go wypróbować.

Koktajl przyśpieszający metabolizm

Nie da się ukryć, że koktajl jest ciekawą propozycją kulinarną. Przeważnie można go zakwalifikować jako zdrowy posiłek. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł koktajl z buraka. Dziś sięgniemy po inny smakołyk.

Nie od dziś wiadomo, że suszone śliwki wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzieje się tak między innymi za sprawą wysokiej zawartości błonnika. Specjał warto przekształcić w smakowity koktajl.

Katarzyna od wielu lat zmagała się ze wzdęciami i zbędnymi kilogramami. Pewnego dnia postanowiła wypróbować koktajl przyśpieszający metabolizm. Po zaledwie tygodniu Katarzyna zauważyła, że jej sylwetka znacząco wysmuklała. Waga pokazała, że schudła aż 2,5 kilograma.

Przepis na koktajl jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić. Nawet osoby, które nie mają doświadczenia w kuchni, przyrządzą specjał bez najmniejszych problemów. Jakich składników potrzebujemy?

  • 7 suszonych śliwek

  • 50 g płatków owsianych

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 15 ml oleju lnianego

  • 4 g kakao

(Canva.com / HandmadePictures)

Przepis na wyjątkowy koktajl, który wspiera odchudzanie

Na początku suszone śliwki namaczamy przez 20 minut w 100 ml gorącej wody. W tym czasie mieszamy ze sobą płatki owsiane, olej lniany i kakao. Całość łączymy z jogurtem naturalnym. Najlepiej, jeśli wybierzemy produkt o niskiej zawartości tłuszczu.

Namoczone śliwki kroimy na niewielkie kawałki. Dodajemy je do przygotowanej uprzednio mieszanki. Koktajl najlepiej umieścić w lodówce na kilka godzin. Wówczas będzie przyjemniejszy w smaku. Jeśli chcemy zjeść go na śniadanie, warto przyrządzić go wieczorem.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również świeże śliwki. Wszystko zależy od naszych zasobów i preferencji. Musimy jednak pamiętać, że najskuteczniejszą metodą pozbycia się zbędnych kilogramów jest różnorodna i odpowiednio zbilansowana dieta. Jeśli lubisz bób, a chcesz uniknąć wzdęć, zapoznaj się z naszym artykułem, w którym wyjaśniamy, jak prawidłowo go gotować.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Królowa Kuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >