Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi św Jacka. Farsz z białej kiełbasy zachwyci każdego
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.11.2022 22:19

Przepis na pierogi św Jacka. Farsz z białej kiełbasy zachwyci każdego

pierogi świetego jacka
Canva / robypangy

Pierogi Św. Jacka są tradycyjnym, choć trochę zapomnianym daniem staropolskiej kuchni. Ich niezwykłość tkwi zarówno w cieście, jak i smakowitym farszu. Ciasto przygotowane na bazie twarogu skrywa w sobie nadzienie z mięsa z białej kiełbasy. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na co dzień jak i od święta.

Pierogi św. Jacka w 2010 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Można je tradycyjnie gotować, lub upiec w piecu. Obie ich wersje są tak samo kuszące i apetyczne. Koniecznie wypróbuj ten oryginalny przepis.

Przepis na aromatyczne pierogi św. Jacka

Składniki na ciasto:

  • 350 g białego mielonego sera

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 6 pętek białej surowej kiełbasy

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

Jak przygotować niezwykłe pierogi św. Jacka?

Przygotuj farsz do pierogów. W tym celu z kiełbasy usuń osłonki, a uzyskaną masę rozdrobnij widelcem. Następne dodaj do niej chrzan, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Kiedy farsz jest gotowy, możesz zająć się ciastem na pierogi. Twaróg wymieszaj z miękkim masłem oraz jajkiem. Następnie do uzyskanej masy stopniowo dodawaj mąkę i sól. Zagnieć całość na jednolitą gładką masę.

Gotowe ciasto na pierogi rozwałkuj do grubości 0,5 cm. Z pomocą szklanki wykrawaj z niego niewielkie okręgi. Każdą porcję ciasta faszeruj mięsną masą i zamykaj całość w pieróg.

Ulepione i dokładnie pozaklejane pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi św. Jacka podawaj z okrasą ze skwarek oraz z ogórkiem kiszonym. Koniecznie wypróbuj niezwykłą odsłonę pierogów ruskich. Niebanalny pomysł na pierogowy farsz przedstawiła Anna Lewandowska.

Canva / alle12
Canva / alle12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: