Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu
Poznajcie wiekowy przepis na pasztet prababci Lidji, który ma prawdziwie historyczny smak. Receptura na niego była przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś cieszy się dużym uznaniem. Przygotowany według niej pasztet jest wilgotny i pełen smaku.
Domowe pasztety królują u nas na święta, zwłaszcza wielkanocne. Przygotowujemy je dość rzadko, bo nie mamy na to czasu. Jednak taki własnoręcznie zrobiony pasztet to prawdziwy rarytas.
A pasztet zrobiony według wiekowego przepisu z pewnością powali was na kolana. Dziś przecież, już tak się nie robi. Tym bardziej przetestujcie recepturę prababci Lidji i zachwyćcie się smakiem pasztetu z dawnych lat.
Stuletni przepis na pasztet
Składniki:
40 dag wątróbki wieprzowej
łyżka mąki
olej do smażenia
2 cebule
1 ćwiartka kurczaka
1 kg łopatki wieprzowej
50 dag boczku wieprzowego
4 marchewki
2 pietruszki
1 nieduży seler
2 jajka
majeranek
papryka słodka i ostra
pieprz ziołowy
pieprz, sól
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie pasztetu prababci Lidji
Wątróbkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Oprósz mąką, obsmaż na rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień ją na oleju.
Mięso z kurczaka, wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane warzywa, zalej całość 2 l zimnej wody. Gotuj ok. 2,5 godziny.
Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wywar zachowaj. Z mięsa usuń kości i chrząstki. Mięso, warzywa oraz wątróbkę i cebulę przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa.
Rozdrobnioną masę wymieszaj z 2 żółtkami i 2 chochlami wywaru. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, pieprzem ziołowym, czarnym i solą.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do mięsnej masy, delikatnie wymieszaj. Formę na pasztet wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę.
Pasztet piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest dopieczony.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z królika, a także na pasztet jajeczny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Prosty i tani przepis krok po kroku
Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja
Kiedy banan jest zepsuty? Widząc takie ślady w owocu, natychmiast go wyrzuć
Źródło: przepisytradycyjne