Smakosze.pl
Jajecznica z majonezem i boczkiem

canva/Tatiana Volgutova

Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajecznica z majonezem skusi niejednego smakosza. Dzięki dodatkowi popularnego sosu jest kremowa, delikatna i sycąca, a przygotowuje się ją niemalże ekspresowo. Wystarczy podsmażyć boczek, dodać masę jajeczną i doprawić. Prościej się nie da. Spróbujecie?

Aksamitna konsystencja jajecznicy z majonezem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Prosty dodatek sprawia, że danie ma głębszy smak i rozpływa się w ustach. Zrobienie rarytasu wcale nie jest bardziej skomplikowane. Warto się skusić.

 Przepis na sernik dyniowy

Pokrój na paski, wstaw do piekarnika i zblenduj. Przepis cioci Marioli na jesienny sernik deklasuje pozostałe

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą jajecznicę z majonezem i boczkiem

Składniki:

  • 4 jaja

  • 1 łyżka majonezu np. domowego

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kremową jajecznicę? Majonez nada daniu przyjemnej konsystencji

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu tłuszcz wytopi się z mięsa. Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na patelnię i szklimy.

W międzyczasie jajka wbijamy do większej miski i łączymy je z majonezem. Wsypujemy zioła prowansalskie, jeśli ich używamy. Masę dodajemy do cebuli i boczku.

Całość podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż zetnie się w stopniu, który nam odpowiada. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowitą jajecznicę. Polecamy przyjemnie chrupiącą wersję z brokułem, a także kremowy przysmak z dodatkiem kurek.

Kremowa jajecznica z majonezem zachwyca

canva/Daria Buti's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >