Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie
Jajecznica z majonezem skusi niejednego smakosza. Dzięki dodatkowi popularnego sosu jest kremowa, delikatna i sycąca, a przygotowuje się ją niemalże ekspresowo. Wystarczy podsmażyć boczek, dodać masę jajeczną i doprawić. Prościej się nie da. Spróbujecie?
Aksamitna konsystencja jajecznicy z majonezem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Prosty dodatek sprawia, że danie ma głębszy smak i rozpływa się w ustach. Zrobienie rarytasu wcale nie jest bardziej skomplikowane. Warto się skusić.
Przepis na wyśmienitą jajecznicę z majonezem i boczkiem
Składniki:
4 jaja
1 łyżka majonezu np. domowego
100 g wędzonego boczku
1 średniej wielkości cebula
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić kremową jajecznicę? Majonez nada daniu przyjemnej konsystencji
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu tłuszcz wytopi się z mięsa. Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na patelnię i szklimy.
W międzyczasie jajka wbijamy do większej miski i łączymy je z majonezem. Wsypujemy zioła prowansalskie, jeśli ich używamy. Masę dodajemy do cebuli i boczku.
Całość podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż zetnie się w stopniu, który nam odpowiada. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowitą jajecznicę. Polecamy przyjemnie chrupiącą wersję z brokułem, a także kremowy przysmak z dodatkiem kurek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem
Zupa pomidorowa jak u mamy. Szybka, tania, a smakuje najlepiej ze wszystkich
Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek