Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Surówka z ogórka i awokado jest nie tylko smaczna, lecz również zaskakująco zdrowa. O ile sam ogórek nie jest zbyt bogaty w wartości, tak awokado już jest. Działa obniżając cholesterol, reguluje poziom potasu i zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 i omega-6.
Surówka jest koniecznym dodatkiem do obiadu, lecz zwykła mizeria czy kiszona kapusta z marchewką mogą się znudzić. Dlatego prezentujemy pyszny i zdrowy przepis na ogórki z awokado.
Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera dużo potasu, witamin C,E,A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, luteiny, zeaksantyny, zapobiega cukrzycy, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Przepis na surówkę z ogórka i awokado
Składniki:
3 ogórki gruntowe
awokado
cytryna
chilli
1 cebula
rukola
1 łyżka musztardy, majonezu, oliwy, cukru i octu winnego
ząbek czosnku
łyżeczka imbiru
sól
pieprz
Zacznij od umycia ogórków i obcięcia ich końcówek. Pokrój je w kostkę lub plastry. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Połącz ogórka z awokado, dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem, imbirem, siekaną chilli, musztardą, majonezem, oliwą, cukrem i octem winnym. Wymieszaj, wstaw do lodówki i podawaj po 20 minutach. Smacznego.
Źródło: pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com; poradnikzdrowie.pl