Smakosze.pl

Canva / PingPongCat

Puszyste i chrupiące z wierzchu racuchy bez dodatku jajek

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Racuchy są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Zazwyczaj ciasto na specjał wzbogaca się o jajko. Jednak równie dobrze można wykluczyć je z listy składników. Racuchy zaskoczą Cię chrupkością i puszystym wnętrzem.

Racuchy bez dodatku jajek mogą wydawać się dosyć kontrowersyjnym pomysłem. Warto czasem pokusić się na odrobinę ekstrawagancji w kuchni. Smakołyk jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy poradzi sobie z poniższą recepturą.

Chrupiące i puszyste racuchy bez jajek

Bez wątpienia racuchy można uznać za szlagier rodzimej kuchni. Dziś sięgniemy po przepis, w którym na próżno szukać jajek. Pyszne placki wzbogacimy o jabłka oraz cytrynę, która nada im lekko kwaśnego smaku. Co musimy przygotować?

  • 1 kg mąki

  • 500 ml mleka

  • 3 g soli

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 7 g proszku do pieczenia

  • cytryna

  • 2 jabłka

  • olej

  • cukier puder

Prosty przepis na racuchy bez dodatku jajka

Zaczynamy od przesiania mąki do sporej miski. Łączymy ją z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Do mieszanki dodajemy startą skórkę cytryny oraz sok. Wszystko starannie mieszamy.

Do miski powoli dolewamy mleko. Całość nieustannie mieszamy. Warto skorzystać z miksera. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Oczywiście w cieście na racuchy nie ma miejsca na grudki.

Jabłka obieramy i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Kroimy je na niewielkie kawałki. Ciasto na racuchy przelewamy partiami na rozgrzany olej. Podczas smażenia placków na ich wierzch kładziemy pokrojone jabłka.

Racuchy przewracamy na drugą stronę. Powinny być złociste z obu stron. Placki umieszczamy na papierowych ręcznikach. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. W jednym z naszych poprzednich artykułów wspominaliśmy o patencie na puszyste smakołyki . Godny uwagi jest także przedwojenny przepis na racuchy .

Racuchy bez jajek
Racuchy bez jajek

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >