Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.02.2022 01:00

Wyborny migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji

Migdałowiec
canva/sezfoto

W leniwy weekend z pewnością będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie zawiedzie was smak, ani nie zaskoczy was zakalec, postawcie na pewniaka. Przygotujcie wyborny Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.

Ciasta bez pieczenia składają się zwykle z kilku warstw. Wśród nich są ciastka, np. herbatniki, biszkopty, krakersy. Jest też miejsce na słodką masę np. krówkową, konfiturę czy dżem. Jednak najważniejszą częścią tych ciast jest masa zawierająca mascarpone, bitą śmietanę lub budyń. Dopełnieniem całości mogą być owoce czy bakalie.

Wyborny Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji

Składniki:

  • ok. 250 g krakersów

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 1 łyżka żelatyny

  • 400 ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 100 g spłatkowanych migdałów

na masę budyniową:

  • 1 l mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 200 g masła

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

Przygotowanie Migdałowca

Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą krakersów, posmaruj masą krówkową, przykryj drugą warstwą krakersów.

Na masę budyniową połowę mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie, obie mąki i jajko. Zawiesinę wlej do zagotowanego mleka, wymieszaj. Co jakiś czas mieszając, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Ciepłą masę budyniową wyłóż na krakersy, wyrównaj powierzchnię, przykryj znów krakersami. Całość schłodź.

Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z żelatyną. Masę wyłóż na warstwę krakersów.

Spłatkowane migdały podpraż na suchej patelni. Wystudź je, posyp nimi wierzch ciasta. Schłodzone ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jeśli szukasz inspiracji na ciasta bez pieczenia, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na ciasto Joker, a także na deser krówkowy.

spłatkowane migdały
spłatkowane migdały

Źródło zdjęcia: canva/Diana Taliun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: z-milosci-do-slodkosci.blogspot Zapraszamy na nasz Instagram