Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Awaryjny, ekspresowy sernik z 3 składników. Idealny, gdy pojawią się niespodziewani goście
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 17:52

Awaryjny, ekspresowy sernik z 3 składników. Idealny, gdy pojawią się niespodziewani goście

sernik
sernik

Znasz to uczucie, kiedy do drzwi pukają niespodziewani goście a Ty akurat nie masz dla nich żadnego słodkiego poczęstunku? Spieszymy z ekspresowym przepisem na niezwykły kremowy sernik. Wyczarujesz go z zaledwie trzech składników: kremowego serka, czekolady i jajek. Jest obłędnie pyszny.

Ten przepis na sernik możesz dowolnie modyfikować wedle własnego gustu. Możesz upiec go na spodzie z kruchych ciasteczek, dodać ulubione owoce, lub polać gotowy deser czekoladą. Nasz sernik jest otwarty na kulinarne eksperymenty.

Przepis na błyskawiczny sernik

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • 200 g naturalnego serka kremowego

  • 5 jajek

Jak przygotować zaskakujący ekspresowy sernik

Białą czekoladę na sernik podziel na mniejsze kawałki. Umieść w metalowej lub żaroodpornej misce i rozpuść nad wrzątkiem w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę odstaw na bok, aby nieco przestygła.

W jajkach oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj dokładnie z płynną białą czekoladą i kremowym serkiem. Następnie starannie połącz wszystkie składniki na sernik. Uważaj, aby mieszać całość na tyle delikatnie, żeby piana z białek nie opadła.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Masę na sernik wylej do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut, następnie obniż temperaturę grzania o 10 stopni i piecz kolejne 20 minut.

Po upieczeniu sernika wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na kwadrans. Po tym czasie sernik jest świeżymi owocami. Wypróbuj to ciasto bez pieczenia o smaku kawy. Dla koneserów słodkości polecamy pyszne ciasto marchewkowe.

Canva / caja z Pixabay
Canva / caja z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: