Smakosze.pl

Awaryjny, ekspresowy sernik z 3 składników. Idealny, gdy pojawią się niespodziewani goście

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Znasz to uczucie, kiedy do drzwi pukają niespodziewani goście a Ty akurat nie masz dla nich żadnego słodkiego poczęstunku? Spieszymy z ekspresowym przepisem na niezwykły kremowy sernik. Wyczarujesz go z zaledwie trzech składników: kremowego serka, czekolady i jajek. Jest obłędnie pyszny.

Ten przepis na sernik możesz dowolnie modyfikować wedle własnego gustu. Możesz upiec go na spodzie z kruchych ciasteczek, dodać ulubione owoce, lub polać gotowy deser czekoladą. Nasz sernik jest otwarty na kulinarne eksperymenty.

Przepis na błyskawiczny sernik

Składniki:
  • 2 tabliczki białej czekolady

  • 200 g naturalnego serka kremowego

  • 5 jajek

Jak przygotować zaskakujący ekspresowy sernik

Białą czekoladę na sernik podziel na mniejsze kawałki. Umieść w metalowej lub żaroodpornej misce i rozpuść nad wrzątkiem w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę odstaw na bok, aby nieco przestygła.

W jajkach oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj dokładnie z płynną białą czekoladą i kremowym serkiem. Następnie starannie połącz wszystkie składniki na sernik. Uważaj, aby mieszać całość na tyle delikatnie, żeby piana z białek nie opadła.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Masę na sernik wylej do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut, następnie obniż temperaturę grzania o 10 stopni i piecz kolejne 20 minut.

Po upieczeniu sernika wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na kwadrans. Po tym czasie sernik jest świeżymi owocami. Wypróbuj to ciasto bez pieczenia o smaku kawy . Dla koneserów słodkości polecamy pyszne ciasto marchewkowe .

Canva / caja z Pixabay
Canva / caja z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >