Smakosze.pl
Surówka z marchewki

canva/HandmadePictures, Getty Images

Rewelacyjna surówka z marchewki - dodatki zachwycają

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z marchewki jest klasyką, której nikomu nie trzeba przedstawiać - najczęściej podajemy ją do dań mięsnych. Dodając do niej ananasa, uzyskujemy jeszcze lepszy smak i fakturę. Jest prosta, pyszna i wyjątkowo zdrowa.

Surówka z marchewki to często ulubiony obiadowy dodatek najmłodszych. Dzieci lubią ją z uwagi na słodycz oraz intensywne kolory. Dodatek ananasa może jedynie zwiększyć ich zachwyt.

Zamiast cukru warto jednak dodawać inny słodzik, który jest zdrowszy dla naszych organizmów. Kucharze zalecają stosowanie miodu lub syropu z agawy, a dla osób będących na diecie, poleca się ksylitol lub erytrytol.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z marchewki

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 1 jabłko

  • plaster ananasa

  • 2 łyżki rodzynek

  • 4 łyżek jogurtu

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 szczypta cynamonu

Zacznij od obrania marchewki i umycia jej pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Ananasa pokrój w drobną kostkę.

Makaron

Co zrobić by makaron się nie posklejał?

CZYTAJ DALEJ

Rodzynki namocz przez 15 minut we wrzątku. W osobnej misce umieść jogurt, sól, sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu. Wymieszaj sos i odstaw go na bok.

Do marchewki i jabłka dodaj ananasa, sos, odsączone rodzynki i zamieszaj całość. Wstaw surówkę do lodówki, aby się przegryzła. Świetnie pasuje do pieczonych ryb czy mięs. Smacznego.

Surówka z marchewki

Źródło: canva.com/caratt, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: dorotakaminska.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >