Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos
Co przyrządzić na szybki obiad, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie? Ja robię wyśmienite pulpety w sosie, który wszystkim smakuje. Jest tak aromatyczny i dobrze przyprawiony, że je się go z przyjemnością. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Pulpety idealne na szybki obiad
Brak czasu może stanowić nie lada przeszkodę w gotowaniu. Jednak odkąd mam przepis na pulpety w sosie pomidorowym, to robię je na szybki obiad. Mielone mięso, warzywa i doskonałe przyprawy dają znakomity oraz szybki efekt. To danie wystarczy na więcej niż jeden obiad, który zrobicie w krótkim czasie.
Tajemnicą smaku tego dania jest wyborny sos. Tak pysznego chyba nigdy nie jadłam. Intensywny w smaku, pełen przypraw, warzyw, czosnku i suszonych grzybów, jest idealny do smacznych pulpetów. Cała rodzina zajada się nimi bez opamiętania, dlatego polecam przepis na to danie.
Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składnikiJak zrobić pulpety w sosie pomidorowym na szybki obiad?
Składniki:
- 500 g wieprzowiny
- 500 g białej kapusty
- 1 marchew
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 3-4 suszone grzyby
- 2 marchwie
- 300 ml wody
- sól
- pieprz
- cynamon
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka sosu sojowego
- koperek
Przyrządzenie pulpetów zaczynam od starcia kapusty i marchwi na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno kroję, a mięso mielę, jeśli kupiłam je w jednym kawałku. Do mięsa i cebuli, dodaję startą marchew i kapustę oraz przyprawy. Wbijam też jajka i dosypujemy kaszę manną. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Teraz przygotowuję sos do pulpetów. Cebulę siekam i podsmażam w garnku. Dodaje czosnek, wlewam wodę i dorzucam pomidory z puszki. Składniki zagotowuję w garnku.
Pulpety w obłędnym sosie zachwycą domowników
Teraz obieram marchew i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję ją do sosu, dorzucam grzyby i doprawiam. Wracam do mięsa i formuję pulpety, które obtaczam w mące. Dorzucam je do sosu i w nim gotuję około 30-40 minut na wolnym ogniu.
Gdy danie będzie gotowe, to posypuje je koperkiem, a pulpety podaję z ziemniakami. W sosie jest tak dużo warzyw, że nie musimy już robić surówki. Taki obiad jest niezwykle smaczny, pożywny i lubi go cała moja rodzina. Pisaliśmy, jak zrobić szybką zapiekankę na obiad. Radziliśmy też, jak zrobić mięso na kapuście na szybki obiad.
Źródło: YouTube/@SkutecznieTv