Smakosze.pl

YouTube/@SkutecznieTv

Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Co przyrządzić na szybki obiad, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie? Ja robię wyśmienite pulpety w sosie, który wszystkim smakuje. Jest tak aromatyczny i dobrze przyprawiony, że je się go z przyjemnością. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

 

Pulpety idealne na szybki obiad

Brak czasu może stanowić nie lada przeszkodę w gotowaniu. Jednak odkąd mam przepis na pulpety w sosie pomidorowym, to robię je na szybki obiad. Mielone mięso, warzywa i doskonałe przyprawy dają znakomity oraz szybki efekt. To danie wystarczy na więcej niż jeden obiad, który zrobicie w krótkim czasie.

Tajemnicą smaku tego dania jest wyborny sos. Tak pysznego chyba nigdy nie jadłam. Intensywny w smaku, pełen przypraw, warzyw, czosnku i suszonych grzybów, jest idealny do smacznych pulpetów. Cała rodzina zajada się nimi bez opamiętania, dlatego polecam przepis na to danie. 

pulpety.jpg
Canva / clubfoto
szynka Okrasy

Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składniki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym na szybki obiad?

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 500 g białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 3-4 suszone grzyby
  • 2 marchwie
  • 300 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • koperek

Przyrządzenie pulpetów zaczynam od starcia kapusty i marchwi na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno kroję, a mięso mielę, jeśli kupiłam je w jednym kawałku. Do mięsa i cebuli, dodaję startą marchew i kapustę oraz przyprawy. Wbijam też jajka i dosypujemy kaszę manną. Wszystko dokładnie wyrabiamy. 

Teraz przygotowuję sos do pulpetów. Cebulę siekam i podsmażam w garnku. Dodaje czosnek, wlewam wodę i dorzucam pomidory z puszki. Składniki zagotowuję w garnku. 

Pulpety w obłędnym sosie zachwycą domowników

Teraz obieram marchew i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję ją do sosu, dorzucam grzyby i doprawiam. Wracam do mięsa i formuję pulpety, które obtaczam w mące. Dorzucam je do sosu i w nim gotuję około 30-40 minut na wolnym ogniu. 

Gdy danie będzie gotowe, to posypuje je koperkiem, a pulpety podaję z ziemniakami. W sosie jest tak dużo warzyw, że nie musimy już robić surówki. Taki obiad jest niezwykle smaczny, pożywny i lubi go cała moja rodzina. Pisaliśmy, jak zrobić szybką zapiekankę na obiad . Radziliśmy też, jak zrobić mięso na kapuście na szybki obiad. 

szybki obiad
YouTube/@SkutecznieTv

Źródło: YouTube/@SkutecznieTv

Śledź bez soli

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

CZYTAJ DALEJ
sałatka meksykańska

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >