Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rybę, która została po świętach odgrzewam tylko w ten sposób. Smakuje, jak świeżo zdjęta z patelni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.12.2024 16:00

Rybę, która została po świętach odgrzewam tylko w ten sposób. Smakuje, jak świeżo zdjęta z patelni

odgrzewanie ryby
fot. Canva

Ryba to jeden z tych produktów, które najczęściej zostają po świętach. Problem polega na tym, że dość trudno ją dojadać – niełatwo bowiem przyrządzić ją po raz drugi, by wciąż była apetyczna. Jest jednak na to sposób. Jaki? Zdradzamy poniżej.

Jak odgrzać rybę

Choć na co dzień Polacy jadają statystycznie bardzo mało ryb, święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jesteśmy nimi nawet lekko przejedzeni. Czasem do tego stopnia, że ze świątecznego stołu nie spałaszujemy wszystkiego. Dobrze wtedy zjeść rybę na kolejne obiady w pierwszej kolejności. Jest to przecież jeden z tych produktów, które psują się najszybciej.

Odgrzewanie ryby to jednak niemały problem. Trudno zrobić to właściwie. O ile dwukrotne smażenie każdego mięsa daje efekty, oględnie mówiąc, niezadowalające, o tyle w wypadku ryby to już katastrofa. Dwukrotnie obrobiona termicznie, staje się twarda i sucha. Lepiej odgrzać ją więc w piekarniku według specjalnej metody.

ryba usmażona

Rozłóż na makaronie i wstaw do piekarnika. To mój ulubiony przepis na obiad po świętach

Metoda odgrzewania ryby

Piekarnik ma tę przewagę nad patelnią, że możemy nieco dłużej obrabiać produkt w niższej temperaturze. Zapobiegnie to sytuacji, w której ryba (lub cokolwiek innego) jest już gorąca z zewnątrz i zaczyna się palić, a ciepło wciąż nie dotarło jeszcze do środka. Sztuką zostaje jeszcze utrzymanie wilgoci ryby.

Temu posłużyć może bulion – np. warzywny, lub choćby rosół czy inny wywar, który być może został po świętach. Cienką warstwę płynu nalewamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, a na wierzch układamy rybę.

Szybkie przygotowanie usmażonej ryby

Zanim wstawimy rybę do piekarnika, doprowadźmy ją oczywiście z temperatury lodówki do tej pokojowej. Sam piekarnik zaś rozgrzewamy do 180 stopni. Po ułożeniu kawałków pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym, na każdym z nich ułożyć można po małej grudce masła. 

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię, a rybę podgrzewamy przez kolejne 3-4 minuty. W ten sposób panierka powinna nabrać chrupkości, a ryba dobrze przegrzać się w środku.

Wypróbuj też przepisy na zdrowotny rosół i mrożenie wędlin po świętach.

ryba w brytfannie