Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa bez majonezu

Canva / Natkinzu

Sałatka jarzynowa bez majonezu

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego.

Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna sałatka jarzynowa bez majonezu

Sałatka jarzynowa potrafi przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych miłośników swojskich smaków. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Ciężko zliczyć wszystkie patenty na sałatkę jarzynową.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak sałatkę jarzynową przygotowuje Magda Gessler. Tym razem sięgniemy po mniej kaloryczną odsłonę specjału. Zamiast majonezu wykorzystamy jogurt. Co jeszcze będzie nam potrzebne?

  • 2 marchewki

  • seler

  • 2 pietruszki

  • 2 ziemniaki

  • 2 ogórki kiszone

  • 2 jajka

  • jabłko

  • 30 g groszku

  • 100 ml jogurtu typu greckiego

  • sól

  • pieprz

Pieczony kalafior z czosnkiem

Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na lekką sałatkę jarzynową

Na początku warzywa gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut. Kiedy czas dobiegnie końca i ostygną, obieramy je ze skórki. Warzywa kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy je do miski.

Jajka wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo. W jednym z naszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak zrobić to w idealny sposób. Gdy jajka będą już gotowe, również kroimy je w małą kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi.

Oba składniki umieszczamy razem z zielonym groszkiem w misce z warzywami. Całość wzbogacamy o jabłko pokrojone w kostkę. Dodajemy jogurt typu greckiego oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko starannie mieszamy. Sałatkę jarzynową wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smaki powinny się odpowiednio przegryźć.

Sałatka jarzynowa w niecodziennym wydaniu

Sałatka jarzynowa w niecodziennym wydaniu

Canva / vkuslandia

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >