Sałatka Szuba jest co roku hitem świąt w moim domu. Bije na głowę jarzynową i bankietową
Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.
Sałatka Szuba pięknie wygląda i jest pyszna
Jeśli zastanawiacie się, co przyrządzić na święta Bożego Narodzenia, to mam dla was znakomitą propozycję. Polecam przepis na sałatkę Szuba. Robię ją co roku na święta, bo wspaniale prezentuje się na stole i przyciąga wzrok. Wiele warstw i kolorów kusi moich gości.
Wiadomo, że najpierw jemy oczami. Po spróbowaniu tej sałatki okazuje się, że jest ona równie pyszna, co okazała, a na dodatek prosta w przygotowaniu. Śledzie, buraczki, ziemniaki, marchewki, a do tego lekko kwaskowaty sos, dają znakomity kulinarny efekt. Zróbcie taką sałatkę na Boże Narodzenie i zaskoczcie swoich gości.
Jeśli zobaczysz to na orzechach, lepiej uważaj. Dietetyk ostrzega, mało kto ma o tym pojęcieJak zrobić sałatkę Szuba?
Składniki:
- 250 g śledzi w oleju
- 200 ml mleka
- 3 buraki
- 300 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 5 jajek
- 1 cebula
- natka pietruszki
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki Szuba zaczynamy od upieczenia buraków i namoczenia śledzi w mleku. Pieczenie buraków zajmie nam około 60 minut. Następnie gotujemy ziemniaki w mundurkach, marchewki i jajka. W międzyczasie siekamy cebulę, zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy.
Przyrządzamy sos z majonezu, octu winnego, musztardy i oliwy. Dodajemy miód, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie wyjmujemy śledzie z mleka, odsączamy je i kroimy w kostkę. To samo robimy z ziemniakami, jajkami, marchewką i buraczkami.
Sałatka Szuba, czyli smakowity śledź pod pierzynką
Teraz pokrojone śledzie przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną cebulą. Dokładamy ziemniaki, a na to warstwę sosu. Pora na warstwę buraczków, sosu i marchewki. Znów kładziemy warstwę sosu i jajka. Wstawiamy do lodówki, by nasza sałatka się schłodziła.
Przed podaniem posypujemy ją natką pietruszki. Sałatka Szuba znakomicie prezentuje się na świątecznym stole i jeszcze lepiej wygląda. Smaki rozmaitych warstw wspaniale się przenikają, a sos idealnie do nich pasuje. To danie jest pyszną propozycją na Boże Narodzenie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić inną smaczną sałatkę ze śledziem. Radziliśmy jak zrobić śląską sałatkę z dodatkiem śledzi.
Źródło: YouTube/@Mazprzygarach
Zdjęcie: screen z filmu YouTube/@Mazprzygarach