Sałatka z brokułami i pieczarkami
Sałatka z brokułami i pieczarkami to pomysł na szybki i pyszny lunch, kolację lub sałatkę na spotkania w większym gronie do zimnej płyty. Sałatka jest świeża i lekka, a otulona majonezem i musztardą zyskuje jeszcze lepszy i wyraźny smak. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z brokułami i pieczarkami.
Sałatka z brokułami i pieczarkami to szybka i prosta sałatka, idealna do pracy, spotkania z przyjaciółmi lub kolację z rodziną. Jest pożywna, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. W daniu wyczuwalne jest każde warzywo, a sos majonezowo-musztardowy doskonale uzupełnia całą sałatkę.
Sałatka to również bomba witaminowa. Brokuły, papryka, pieczarki, jajka to źródło wielu witamin, takich jak witamina C, witamina B, A, potas, magnes i wiele innych, niezbędnych związków. Brokuły to również źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.
Szukasz pomysłu na sałatkę z brokułem? Tu poznasz przepis na pyszną sałatkę z prażonym słonecznikiem, idealną w ciepłe, letnie dni.
Przepis na sałatkę z brokułami i pieczarkami
Składniki na 5-6porcji:
200 g pieczarek
cebula czerwona
brokuł
4 jajka
papryka żółta
5-6 pomidorków koktajlowych
łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z brokułami i pieczarkami?
Brokuł podziel na malutkie różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu zagotowania, odcedź i zostaw do przestygnięcia. Ugotuj również jajka na twardo.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Do miski włóż pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę, przekrojone na pół pomidorki. Dodaj ostudzone już różyczki brokuła, pokrojone jajka na twardo, majonez, musztardę i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.