Sałatka z brokułem i słonecznikiem
Sałatka z brokułem i słonecznikiem jest prostą w przygotowaniu i pyszną sałatką na większe spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Sałatka jest doskonale doprawiona, a aromatyczny sos czosnkowy z majonezem i jogurtem dodaje jej wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować szybką i doskonałą sałatkę z brokułem i słonecznikiem.
Sałatkę z brokułem i słonecznikiem przygotujesz ekspresowo z kilku prostych składników, a efekt zachwyci wszystkich gości. Sałatka ma wyraźny aromat dzięki prażonym pestkom słonecznika i różyczkom brokuła otulonym w aksamitnym sosie. Całość uzupełniona jest słonym serem greckim-fetą.
Brokuł jest świetnym i uniwersalnym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma daniami obiadowymi, makaronami, sałatkami. Jest zdrowym dodatkiem zarówno do mięsa, jak i potraw wegetariańskich. Przygotuj również brokuła w złocistej panierce. Tak usmażone warzywo z pewnością posmakują nawet największym niejadkom.
Przepis na sałatkę z brokułem i słonecznikiem
Składniki na 5-6 porcji:
duży brokuł
500 g pomidorków koktajlowych
250 g sera feta
100 g słonecznika łuskanego
czerwona cebula
łyżka cukru
pieprz, sól
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
Jak przygotować sałatkę z brokułem i słonecznikiem?
Brokuł połam na malutkie różyczki, przełóż do garnka, wsyp łyżkę cukru, sól i gotuj 3-4 minuty od zagotowania wody. Warzywo następnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Brokuł do sałatki musi być ugotowany al dente.
Przygotuj sos i słonecznik: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj razem z jogurtem i majonezem. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki. Pestki słonecznika praż na suchej, teflonowej patelni, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną intensywnie pachnieć.
Do dużej miski przełóż zimne już różyczki brokuła, pokrojoną cebulę, pomidorki fetę, następnie dodaj pestki słonecznika, wlej sos i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.