Sałatka z buraków i papryki
Szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj sałatkę z buraków i papryki w zalewie i ciesz się jej smakiem przez wiele miesięcy. Sałatka z buraków i papryki pasuje doskonale do mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych i jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na sałatkę z buraków i papryki w słoiku.
Tarte buraczki są genialnym dodatkiem od obiadu. Podsmażone z papryką i cebulką, następnie gotowane w zalewie octowej zyskują głęboki, intensywny smak. Sałatkę przygotuj w słoiczkach, aby sięgać po nią zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na pyszne buraczki do obiadu dla całej rodziny.
Buraczki są warzywem, z którego przygotujemy wiele smacznych dań, w tym zup i sałatek. Tarte buraki z papryką są świetnym dodatkiem do obiadów mięsnych, kluseczek, ziemniaków. Podane z roladą śląską smakują obłędnie. Pamiętaj, aby pasteryzować sałatkę zaraz po przygotowaniu, aby zachowała swoją świeżość i aromat do kolejnego sezonu.
Szukasz pomysłu na ciekawe przetwory z buraczków na zimę? Przygotuj równie smaczną sałatkę z buraków i chrzanu, doskonałą do obiadu.
Przepis na sałatkę z buraków i papryki
Składniki na 5 słoików o pojemności 500 ml:
1,5 kg buraków
3 średnie cebule
0,5 kg czerwonej papryki
125 ml octu spirytusowego
125 g cukru
200 ml wody
płaska łyżeczka soli
125 ml oleju roślinnego
Jak przygotować sałatkę z buraków i papryki?
Buraki dokładnie umyj, owiń folią spożywczą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz przez godzinę. Buraki ostudź i obierze ze skóry. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce, następnie podsmaż chwilę na dużej patelni.
Do garnka wlej wodę, olej, cukier, ocet, dodaj sól, zagotuj, następnie wrzuć do zalewy warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Buraki z papryką i cebulką przełóż do wyparzonych słoików, uzupełnij zalewą, zakręć pokrywkę i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut, po tym czasie odstaw słoiki w suche i ciemne miejsce.
Sałatka z buraków i papryki jest gotowa po 5-7 dniach. Smacznego.