Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym - lekka i pyszna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.01.2022 01:00

Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym - lekka i pyszna

Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym
canva/travellinglight

Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym to pomysł na wyśmienitą i pożywną sałatkę dla całej rodziny. Danie przygotujesz w zaledwie pół godziny, a efekt zachwyci każdego smakosza. Sałatkę dopraw świeżą natką pietruszki i delikatnym majonezem jajecznym. Poznaj przepis na pyszną sałatkę z pieczarkami i makaronem ryżowym.

Sałatka z pieczarkami i makaronem ryżowym to pomysł na pyszną kolację, lunch i spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest prosta, tania, bardzo pożywna, wygląda bardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienną sałatkę, to ta jest jedną z najsmaczniejszych.

Sałatkę przygotuj z makaronem w kształcie ryżu, czyli makaronem chorzo. Makaron ten ma smak pomiędzy ryżem, a makaronem i doskonale sprawdza się w zapiekankach warzywnych i sałatkach. Makaron nie skleja się i wygląda bardzo estetycznie. Pieczarki do sałatki podsmaż na suchej patelni, aby nie były tłuste. Smaż je do całkowitego odparowania wody.

Przygotuj równie smaczną sałatkę w słodkiej wersji, czyli sałatkę z kurczakiem i ananasem, która idealnie sprawdzi się między innymi na spotkanie z przyjaciółmi i imprezę.

Przepis na sałatkę z pieczarkami i makaronem ryżowym

Składniki na 5-6 porcji:

  • 500 g pieczarek

  • puszka groszku zielonego

  • posiekana natka pietruszki

  • 200 g makaronu w kształcie ryżu

  • ogórek zielony

  • 2 ogórki konserwowe

  • 4 jajka

  • cebula

  • 5 łyżek majonezu

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i makaronem ryżowym?

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw do całkowitego przestygnięcia. Pieczarki umyj, oczyść i podsmaż na suchej patelni z solą i pieprzem, aż woda całkowicie odparuje, odstaw, aby przestygły.

Groszek zielony

Źródło zdjęcia: canva/nadezhdanesterova

Groszek odsącz z zalewy, ugotuj na twardo jajka, posiekaj pietruszkę, pokrój ogórki. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pieczarki, makaron, posiekaną cebulkę i majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj.