Sałatka z pieczarkami i porem
Sałatka z pieczarkami i porem to ekspresowa sałatka na kolację lub jako dodatek do dań mięsnych, w tym potraw z grilla. Sałatka jest lekka, o wyraźnym, porowo-pieczarkowym smaku. Sałatka jest również bardzo pożywna, a sos majonezowy z koperkiem nadaje jej ładnego wykończenia. Poznaj przepis na pyszną i prostą sałatkę z pieczarkami i porem.
Sałatka z pieczarkami i porem to lekka i doskonała w smaku propozycja na szybką kolację lub dodatek do grilla. Lekko podgotowane grzyby są miękkie i bardzo wyraźne w smaku. Por nadaje jej ostrości, a jajka i kukurydza- słodkiej nuty. Cała sałatka otulona jest majonezem z koperkiem.
Por dodaję niemal do każdej sałatki. Jest niezwykle smacznym warzywem o bardzo wyraźnym smaku. Por świetnie komponuje się z warzywami i mięsem, dodając im charakteru. Por zawiera przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn i opóźniają procesy starzenia, jest więc zarówno smaczny, jak i bardzo zdrowy. Z pora przygotujesz również pyszny krem.
Jeśli szukasz pomysłu na świeżą i pyszną sałatkę- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę jarzynową z koperkiem.
Przepis na sałatkę z pieczarkami i porem
Składniki na 5-6 porcji:
por
300 g pieczarek
2 jajka
150 g sera żółtego w kostce
4 ogórki kiszone
papryka czerwona
pół puszki kukurydzy konserwowej
2 łyżki majonezu
łyżka jogurtu
sól, pieprz
koperek
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i porem?
Jajka ugotuj na twardo, pieczarki pokrój wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut, następnie odcedź.
Do miski włóż pokrojony w kostkę ser, por, ogórki, paprykę, jajka, kukurydzę. Dodaj pieczarki, majonez, jogurt, posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.