Sałatka z ryżem i ananasem - prosty i sprawdzony przepis
Sałatka z ryżem i ananasem to doskonały i niezwykle prosty pomysł na niespodziewaną wizytę gości, święta lub kolację z najbliższymi. Jest szybka w przygotowaniu, wygląda świeżo i estetycznie i smakuje obłędnie. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z ryżem i ananasem.
Sałatkę z ryżem i ananasem przygotuj z piersią z kurczaka i kukurydzą. Doskonale komponują się z aromatycznym koperkiem i aksamitnym sosem majonezowo-jogurtowym. Do sałatki dodaj biały ryż, najlepiej jaśminowy, basmati lub parboiled. Ryż ten nie klei się po ugotowaniu i jest niezwykle smaczny.
Sos do sałatki możesz przygotować z samego majonezu. Możesz również ograniczyć jego ilość, dodając małą łyżkę produktu. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Do sosu możesz dodać również odrobinę koperku, ząbek czosnku lub oregano.
Z ananasem przygotujesz wiele ciekawych sałatek. Jedną z moich ulubionych jest sałatka z ananasem i selerem naciowym - idealna na rodzinne imprezy.
Przepis na sałatkę z ryżem i ananasem
Składniki na 5 porcji:
podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka ananasa
torebka ryżu białego
kilka gałązek kopru
dwie łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z ryżem i ananasem?
Mięso umyj, oczyść, pokrój w kostkę podsmaż na patelni, oprószając wyłącznie solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Ryż ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Przestudź pod zimną wodą.
Do dużej miski wsyp zimny ryż, kurczaka, dodaj kukurydzę, pokrojonego ananasa, posiekany koperek. Jogurt wymieszaj z majonezem i również dodaj do sałatki. Oprósz solą, pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj.
Smacznego.