Sałatka z selerem konserwowym - 10 minut i gotowa
Sałatka z selerem konserwowym to niesamowicie prosta, szybka i smaczna propozycja na kolację lub przekąskę. Sprawdzi się również jako zimna płyta podczas większych uroczystości. Sałatkę z selerem konserwowym przygotujesz w zaledwie 10 minut, a jej smak sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzy.
Sałatka z selerem konserwowym to jedna z moich ulubionych sałatek imprezowych i na większe uroczystości. Przygotowuję ją w 10 minut, zawsze wychodzi świetnie i smakuje wszystkim gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest doskonale doprawiona, przełamana delikatnym smakiem szynki drobiowej, słodkiej kukurydzy, ananasa i kwaśnych ogórków. Całość uzupełniona jest majonezem.
Sałatkę z selerem konserwowym możesz również przygotować w wersji light, przygotowując sos z 2 łyżek jogurtu naturalnego zmieszanego z łyżeczką majonezu. Osobiście wolę jednak wersję z majonezem, ponieważ nadaje sałatce wyjątkowego smaku.
Sałatkę na imprezę przygotujesz również z paluszkami surimi - tu znajdziesz przepis na doskonałą i szybką sałatkę z surimi, ryżem i kukurydzą w delikatnym, jogurtowo-majonezowym sosie.
Przepis na sałatkę z selerem konserwowym
Składniki na 6-8 porcji:
seler konserwowy w słoiku (320 g)
puszka kukurydzy
pół puszki ananasa
200 g szynki drobiowej
3 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z selerem konserwowym?
Seler odsącz z zalewy i przełóż do większej miski. Kukurydzę odsącz z wody, ananasa, szynkę i ogórki pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj je do selera. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez. Ponownie wymieszaj. Sałatka jest gotowa do podania.
Smacznego.