Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram razem z marchewką i mieszam z sosem. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.12.2024 09:23

Ścieram razem z marchewką i mieszam z sosem. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji

surówka
Fot. YouTube/ZARAŻENI PASJAMI

Obiad może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że poznasz przepis na surówkę i przygotujesz ją na obiad. Ten łatwy w przygotowaniu dodatek spodoba się całej rodzinie i będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Koniecznie dowiedz się dlaczego. 

Najlepsza surówka na obiad

Surówka jest podstawą niejednego obiadu. Wie o tym każdy, ale już nie każdy zdaje sobie sprawę, że warzywny dodatek może wpłynąć na smak całego dania. Szczególnie jeżeli będzie to przysmak z przepisu umieszczonego poniżej. Ta łatwa w przygotowaniu surówka składa się z dobrze znanych składników, a i tak potrafi zaskoczyć.

W dodatku świetnie pasuje do różnych dań, więc możesz przygotować ją bez obaw, że zepsuje smak obiadu. O tym, z czego się składa oraz jak ją zrobić, dowiesz się z dalszej części tekstu. 

mieszanie surówki.jpg
Fot. YouTube/ZARAŻENI PASJAMI
Strzelczyk pokazał przepis na lekki obiad po świętach. 3 składniki na krzyż, a efekt powala

Surówka z kilku składników

Surówka swój smak zawdzięcza kilku składnikom. Tymi podstawowymi są marchewki oraz korzeni pietruszki. Połączenie słodkiego, jak i gorzkiego, a nawet ostrego warzywa tworzy doskonały smak. Jego dopełnieniem będzie sos przygotowany na jogurcie naturalnym. Produkty oraz ich dokładnie proporcje poznasz, kiedy sprawdzisz poniższą listę. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, a w dodatku kosztują grosze. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału ZARAŻENI PASJAMI, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 700 g marchewki
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 małe cebule
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • odrobina oliwy
  • pieprz 
  • sól

Surówka z pietruszki i marchewki – przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania i dokładnego umycia marchewki. To samo zrób z pietruszką. Następnie zetrzyj oba warzywa na dużych oczkach tarki i przełóż je do miski. 

Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę. Wsyp je do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Do warzyw dodaj jogurt naturalny i wlej odrobinę oliwy. Całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj do obiadu, a będzie smakował doskonale.

Sprawdź także, jaką przekąskę podać na sylwestra oraz dowiedz się, co dodawać do prania, aby było czyste i świeże.

surów ka.jpg
Fot. YouTube/ZARAŻENI PASJAMI