Rozkosznie czekoladowy sernik Izaura
Sernik Izaura to czekoladowy, puszysty sernik, który powstaje z połączenia klasycznego murzynka i masy serowej, ciasto polane domową polewą czekoladową błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na ciasto Twojego dzieciństwa, czyli sernik Izaura.
Sernik Izaura to jedno z tych ciast, które stały się prawdziwymi hitami. Ciasto kakaowe z masą serową i polewą czekoladową wszyscy znamy doskonale, piekły je nasze babcie i mamy. Sernik Izaura udekoruj tradycyjną polewą czekoladową, jest idealna do domowych wypieków.
Sernik możesz przygotować na dwa sposoby: możesz upiec warstwowo ciemny spód i masę serową. Możesz również, po wlaniu masy na ciasto i masy serowej, delikatnie wymieszać je łyżką, żeby po upieczeniu sernik był bardziej marmurkowy. Moim zdaniem drugi sposób wygląda bardzo zjawiskowo.
Sernik po upieczeniu zostaw w piekarniku, uchyl jedynie lekko drzwi i pozwól mu stygnąć w cieple. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto opadnie lub popęka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polej polewą i wstaw do lodówki na godzinę.
Jeśli masz ochotę na ciasto z dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą karpatkę, delikatne, falowane ciasto z masą budyniową i cukrem pudrem zawsze smakuje genialnie.
Przepis na sernik Izaura
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
szklanka oleju roślinnego
4 łyżki kakao
3 jajka M
szczypta soli
Składniki na masę serową:
500 g sera do sernika
opakowanie cukru wanilinowego
budyń waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
4 jajka M
kostka masła
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Jak zrobić sernik Izaura?
Białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z cukrem, wlej olej, miksuj do połączenia składników, następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj ser, budyń w proszku, cukier wanilinowy, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/narong27 Przygotowaną masę serową wlej na blachę, ciasta delikatnie wymieszaj łyżką, żeby masy odrobinę się połączyły, wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Sernik po ostudzeniu polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na godzinę.