Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak upiec sernik papieski?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.03.2022 01:00

Jak upiec sernik papieski?

Sernik papieski
canva/CssAndDesign

Sernik papieski to ciasto, które składa się z puszystej masy serowej, bezy orzechowej i słodkiej masy kajmakowej. Sernik papieski na kruchym spodzie wykończony jest słonecznikiem i orzechami zatopionymi w karmelu. Ciasto jest słodkie, ale przepyszne. Poznaj przepis na wyśmienity sernik papieski.

Sernik papieski jest dość czasochłonnym i wymagającym ciastem, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby później rozkoszować się jego niezwykłym, złożonym smakiem. Sernik jest idealny do kawy, herbaty, a także na rodzinne spotkania i uroczystości, jak urodziny, czy imieniny.

Przygotowywanie ciasta podziel na dwa dni: w pierwszym upiecz spód, masę serową i bezę, następnego dnia dokończ sernik, przygotowując masę kajmakową i słonecznik w karmelu. Sernik z bezą musi chłodzić się w lodówce przez całą noc, żeby stężał.

Po upieczeniu sernika z bezą, nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl jedynie drzwi, żeby umożliwić delikatny dopływ świeżego, chłodnego powietrza. Dopiero po 30-40 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować popękanie ciasta lub nawet zakalec.

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami, rozpływa się w ustach.

Przepis na sernik papieski

Składniki na kruchy blat (blacha o wymiarach 36x25 cm):

  • 400 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół kostki margaryny do pieczenia

  • duże jajko

Składniki na bezę orzechową:

  • 5 białek kurzych

  • 4 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

  • łyżka mąki pszennej

  • 200 g orzechów włoskich zmielonych

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera do sernika w wiaderku

  • 200 g cukru

  • 5 jajek

  • pół kostki masła

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • opakowanie budyniu wanilinowego bez cukru

Składniki na masę kajmakową:

  • 400 g kajmaku z puszki

  • pół kostki masła (temperatura pokojowa)

Dodatkowo:

  • 100 g słonecznika

  • 100 g orzechów włoskich

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić sernik papieski?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przesyp do miski, dodaj miękką margarynę, jajko, cukier, cukier wanilinowy i zagnieć. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto wyłóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku bez termoobiegu, ostudź.

Zrób masę serową: oddziel żółtka od białek, żółtka ubij z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj ser, stale mieszając, aż do połączenia składników. Z białek ubij sztywną pianę, przełóż ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

Przelewanie masy serowej na kruchy spód

Źródło zdjęcia: canva/NatashaPhoto Masę serową wylej na ostudzony spód, wstaw do nagarznego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut z opcją grzania góra- dół. Pod koniec pieczenia sernika zrób bezę: orzechy zmielone wymieszaj z mąką pszenną. Białka ubij na sztywno z solą, następnie dodawaj stopniowo cukier.

Do piany dodawaj stopniowo mąkę z orzechami, wymieszaj delikatnie łyżką. Sernik wyjmij z piekarnika, rozprowadź bezę orzechową i wstaw na kolejne 30 minut do pieca, ostudź i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zamkniętą puszkę kajmaku zagrzej w garnku z gorącą wodą. Jak już puszka będzie bardzo ciepła, otwórz ją i przelej masę do miski, następnie utrzyj ją z masłem i przełóż na sernik z bezą, wstaw do lodówki.

Masa kajmakowa

Źródło zdjęcia: canva/atlasstudio Słonecznik wymieszaj z pokruszonymi orzechami, w małym garnku rozpuść masło z cukrem, gdy powstanie karmel, wsyp orzechy, wymieszaj i ostudź. Orzechy przełóż na ciasto, delikatnie przyklepując orzechy, wstaw do lodówki na 2 godziny, smacznego.