Jak upiec sernik papieski?
Sernik papieski to ciasto, które składa się z puszystej masy serowej, bezy orzechowej i słodkiej masy kajmakowej. Sernik papieski na kruchym spodzie wykończony jest słonecznikiem i orzechami zatopionymi w karmelu. Ciasto jest słodkie, ale przepyszne. Poznaj przepis na wyśmienity sernik papieski.
Sernik papieski jest dość czasochłonnym i wymagającym ciastem, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby później rozkoszować się jego niezwykłym, złożonym smakiem. Sernik jest idealny do kawy, herbaty, a także na rodzinne spotkania i uroczystości, jak urodziny, czy imieniny.
Przygotowywanie ciasta podziel na dwa dni: w pierwszym upiecz spód, masę serową i bezę, następnego dnia dokończ sernik, przygotowując masę kajmakową i słonecznik w karmelu. Sernik z bezą musi chłodzić się w lodówce przez całą noc, żeby stężał.
Po upieczeniu sernika z bezą, nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl jedynie drzwi, żeby umożliwić delikatny dopływ świeżego, chłodnego powietrza. Dopiero po 30-40 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować popękanie ciasta lub nawet zakalec.
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami, rozpływa się w ustach.
Przepis na sernik papieski
Składniki na kruchy blat (blacha o wymiarach 36x25 cm):
400 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki margaryny do pieczenia
duże jajko
Składniki na bezę orzechową:
5 białek kurzych
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
łyżka mąki pszennej
200 g orzechów włoskich zmielonych
Składniki na masę serową:
1 kg sera do sernika w wiaderku
200 g cukru
5 jajek
pół kostki masła
opakowanie cukru wanilinowego
opakowanie budyniu wanilinowego bez cukru
Składniki na masę kajmakową:
400 g kajmaku z puszki
pół kostki masła (temperatura pokojowa)
Dodatkowo:
100 g słonecznika
100 g orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Jak zrobić sernik papieski?
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przesyp do miski, dodaj miękką margarynę, jajko, cukier, cukier wanilinowy i zagnieć. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto wyłóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku bez termoobiegu, ostudź.
Zrób masę serową: oddziel żółtka od białek, żółtka ubij z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj ser, stale mieszając, aż do połączenia składników. Z białek ubij sztywną pianę, przełóż ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/NatashaPhoto Masę serową wylej na ostudzony spód, wstaw do nagarznego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut z opcją grzania góra- dół. Pod koniec pieczenia sernika zrób bezę: orzechy zmielone wymieszaj z mąką pszenną. Białka ubij na sztywno z solą, następnie dodawaj stopniowo cukier.
Do piany dodawaj stopniowo mąkę z orzechami, wymieszaj delikatnie łyżką. Sernik wyjmij z piekarnika, rozprowadź bezę orzechową i wstaw na kolejne 30 minut do pieca, ostudź i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zamkniętą puszkę kajmaku zagrzej w garnku z gorącą wodą. Jak już puszka będzie bardzo ciepła, otwórz ją i przelej masę do miski, następnie utrzyj ją z masłem i przełóż na sernik z bezą, wstaw do lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/atlasstudio Słonecznik wymieszaj z pokruszonymi orzechami, w małym garnku rozpuść masło z cukrem, gdy powstanie karmel, wsyp orzechy, wymieszaj i ostudź. Orzechy przełóż na ciasto, delikatnie przyklepując orzechy, wstaw do lodówki na 2 godziny, smacznego.