Wigilijna śląska kapusta z grzybami
Śląska kapusta z grzybami to pomysł na wyjątkowo smaczną potrawę wigilijną. Śląska kapusta przygotowana jest z suszonych i mrożonych grzybów, dzięki czemu ma bardzo wyraźny smak i aromat. Poznaj niezwykle prosty przepis na śląską kapustę z grzybami wigilijną.
Śląskie potrawy słyną z prostych, lecz wyjątkowo smacznych dań, również tych świątecznych i wigilijnych. Do przygotowania śląskiej kapusty potrzebujesz kilku podstawowych składników i niecałej godziny poświęconej na gotowanie.
Kapusta po śląsku gotowana jest wyłącznie z kiszonej kapusty, jednak z dwóch rodzajów grzybów, które wzmacniają jej smak. Dzień przed gotowaniem kapusty po śląsku namocz grzyby suszone w zimnej wodzie, grzyby mrożone natomiast włóż do miski i wstaw do lodówki, aby delikatnie się rozmrażały, nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak.
Na Wigilię przygotuj również gołąbki wigilijne, bardzo popularne na Śląsku jako jedno z głównych dań postnych podczas uroczystej kolacji.
Przepis na wigilijną śląską kapustę z grzybami
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty kiszonej
40 g grzybów suszonych
40 g mrożonych grzybów leśnych
2 cebule białe
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju roślinnego
Jak przygotować śląską kapustę z grzybami wigilijną?
Dzień przed gotowaniem namocz grzyby w szklance zimnej wody i odstaw na całą noc, następnego dnia pokrój miękkie grzyby, a wodę zostaw do gotowania kapusty.
Rozmroź grzyby mrożone i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną odsącz z wody i posiekaj, następnie przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj wodę z grzybów i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie na oleju podsmaż posiekane cebule, dodaj grzyby mrożone, po chwili dodaj grzyby suszone i smaż przez kilka minut.
Grzyby z cebulką dodaj do miękkiej kapusty, dopraw cukrem i gotuj, aż woda całkowicie odparuje, co jakiś czas mieszaj, aby danie się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.