Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śliwki w occie na całą zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.11.2021 01:00

Śliwki w occie na całą zimę

Śliwki w occie
canva/Shevchuk Boris

Śliwki w occie to jedne z lepszych owocowych przetworów na zimę. Słodkie, dojrzałe śliwki w połączeniu z aromatycznymi, korzennymi goździkami i octową zalewą smakują doskonale w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na wyśmienite śliwki w occie.

Koniec listopada to ostatni moment, kiedy możemy kupić najsmaczniejsze śliwki dojrzewające w naszych sadach. Z owoców przygotujesz pyszne śliwki w occie, dżemy i konfitury, które zachowają swój smak aż do następnego sezonu.

Śliwki w occie zawsze pasteryzuj, aby zatrzymać proces fermentacji. W tym celu możesz gotować słoiczki przez 20 minut w gorącej wodzie lub wstawić je do piekarnika na 10 minut. Korzystam zwykle z drugiej opcji pasteryzacji, ponieważ jest szybsza i tak samo skuteczna.

Śliwki możesz również samodzielnie ususzyć. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do bigosu, kompotu do obiadu. Ugotujesz z nich również doskonały sos do mięsa.

Przepis na śliwki w occie

Składniki na 4 słoiki o pojemności 350 ml:

  • 1 kg śliwek

  • 16 goździków

  • 350 g cukru białego

  • 250 ml wody i octu

Jak przygotować śliwki w occie?

Umyj śliwki, przekrój na pół i wydrąż pestki, następnie przełóż je do słoików, do każdego wsyp po 4 goździki. Wodę zagotuj z octem i dodaj cukier. Gotuj, aż się rozpuści, następnie ostudź i wlej do słoików.

Słoiki zakręć i nagrzej piekarnik do 120 stopni z opcją grzania góra-dół. Do nagrzanego piekarnika włóż słoiki na 10 minut, po tym czasie pozwól śliwkom powoli ostygnąć w piecu, następnie przełóż w suche i zacienione miejsce.

Śliwki