Śliwki w occie na całą zimę
Śliwki w occie to jedne z lepszych owocowych przetworów na zimę. Słodkie, dojrzałe śliwki w połączeniu z aromatycznymi, korzennymi goździkami i octową zalewą smakują doskonale w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na wyśmienite śliwki w occie.
Koniec listopada to ostatni moment, kiedy możemy kupić najsmaczniejsze śliwki dojrzewające w naszych sadach. Z owoców przygotujesz pyszne śliwki w occie, dżemy i konfitury, które zachowają swój smak aż do następnego sezonu.
Śliwki w occie zawsze pasteryzuj, aby zatrzymać proces fermentacji. W tym celu możesz gotować słoiczki przez 20 minut w gorącej wodzie lub wstawić je do piekarnika na 10 minut. Korzystam zwykle z drugiej opcji pasteryzacji, ponieważ jest szybsza i tak samo skuteczna.
Śliwki możesz również samodzielnie ususzyć. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do bigosu, kompotu do obiadu. Ugotujesz z nich również doskonały sos do mięsa.
Przepis na śliwki w occie
Składniki na 4 słoiki o pojemności 350 ml:
1 kg śliwek
16 goździków
350 g cukru białego
250 ml wody i octu
Jak przygotować śliwki w occie?
Umyj śliwki, przekrój na pół i wydrąż pestki, następnie przełóż je do słoików, do każdego wsyp po 4 goździki. Wodę zagotuj z octem i dodaj cukier. Gotuj, aż się rozpuści, następnie ostudź i wlej do słoików.
Słoiki zakręć i nagrzej piekarnik do 120 stopni z opcją grzania góra-dół. Do nagrzanego piekarnika włóż słoiki na 10 minut, po tym czasie pozwól śliwkom powoli ostygnąć w piecu, następnie przełóż w suche i zacienione miejsce.