Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smak tej babcinej zupy pamiętam z czasów dzieciństwa. Biła na głowę wszystkie pomidorowe i ogórkowe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.10.2023 17:18

Smak tej babcinej zupy pamiętam z czasów dzieciństwa. Biła na głowę wszystkie pomidorowe i ogórkowe

zupa ryżowa
YouTube/@przysmaki.

Zupy są smaczne, sycące i doskonale rozgrzewają. To idealne danie na jesień, gdy dokucza nam zimno, deszcz i wiatr. O tej porze roku gotuję zupę, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Przepis mojej babci bije na głowę zupę pomidorową i ogórkową. 

Zjedz zupę i się rozgrzej

Lato już  za nami, a teraz do czynienia mamy z chłodem, wiatrem i deszczem. Przemoknięci i zmarznięci jesteśmy podatni na przeziębienia. Po przyjściu do domu warto zjeść sycącą i rozgrzewającą zupę. Od razu poczujemy się lepiej.

W takie chłodne dni sięgam po zupę z przepisu mojej babci. To smak mojego dzieciństwa. Gotuję zupę ryżową, która jest najlepszą ze znanych mi zup. Polecam recepturę mojej babci na wyborną zupę ryżową z kalafiorem.

krojenie kalafiora na zupę.jpg
Canva / BravissimoS
Wrzucam wszystkie składniki do naczynia i zalewam tą mieszanką. W mig mam prosty i pyszny obiad na 2 dni

Jak ugotować zupę ryżową?

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kg świeżego kalafiora (lub 2 opakowania mrożonego)
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Do miski wkładamy podudzia z kurczaka, startą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy 3 litry wody i gotujemy 30 minut. Następnie wsypujemy 100 g ryżu i gotujemy kolejne 30 minut. Dalej dokładamy umyty i podzielony na różyczki kalafior.

Mięso wyjmujemy, oddzielamy je od kości i wrzucamy do zupy. Wszystko mieszamy i gotujemy 20 minut. Potem dodajemy kwaśną śmietanę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Zupa ryżowa rozgrzeje i nasyci nie tylko jesienią

Zupa jest już gotowa do podania. Nie wymaga ona pieczywa i można jeść ją samodzielnie. Jest pyszna, sycącą i doskonale rozgrzewa. Ta zupa kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa i smakuje rewelacyjnie.

Polecam jej ugotowanie, bo według mnie jest smaczniejsza nawet od tak lubianej pomidorowej i ogórkowej. Smakuje jeszcze lepiej po podgrzaniu. U mnie w domu każdy prosi o dokładkę zupy ryżowej, bo jest znakomita. Pisaliśmy o zupie, która poprawia odporność. Radziliśmy, jak zrobić wyśmienitą zupę pieczarkową. 

zupa ryżowa
YouTube/@przysmaki.

Źródło: YouTube/@przysmaki.