Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sodowe placuszki według babcinego przepisu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.03.2022 01:00

Sodowe placuszki według babcinego przepisu

placki
canva/Purple Goose

Babcie są w kuchni prawdziwymi czarodziejkami. Z kilku prostych składników potrafią stworzyć coś smacznego i pożywnego. I takie są właśnie sodowe placuszki według babcinego przepisu, który wam zaraz podamy. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Polecany przez nas przepis na placki był i jest popularny na Kujawach. Placuszki te nazywane racuchami, sodziakami, byncami czy spuchlinami były jadane nie tylko na śniadanie i kolację, ale też na obiad. To dlatego, że są bardzo sycące.

Sodowe placuszki według babcinego przepisu

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • ok. 1,5 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru

  • olej do smażenia

Przygotowanie placuszków

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i cukier, wymieszaj. Wlewaj zsiadłe mleko i całość najpierw mieszaj dłonią, a potem zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj nieduże placuszki. Na patelni rozgrzej olej, kładź placuszki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Placuszki najsmaczniejsze są zjedzone od razu po przygotowaniu, np. z cukrem pudrem czy konfiturą. Można je też jeść na zimno.

Jeśli szukasz przepisu na inne placuszki, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na maślankowe racuchy Michela Morana, a także na serowe racuchy od siostry Anieli.

placki
placki

Źródło zdjęcia: canva/flintjackson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: altao

Zapraszamy na nasz Instagram