Sodowe placuszki według babcinego przepisu
Babcie są w kuchni prawdziwymi czarodziejkami. Z kilku prostych składników potrafią stworzyć coś smacznego i pożywnego. I takie są właśnie sodowe placuszki według babcinego przepisu, który wam zaraz podamy. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację.
Polecany przez nas przepis na placki był i jest popularny na Kujawach. Placuszki te nazywane racuchami, sodziakami, byncami czy spuchlinami były jadane nie tylko na śniadanie i kolację, ale też na obiad. To dlatego, że są bardzo sycące.
Sodowe placuszki według babcinego przepisu
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
ok. 1,5 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
olej do smażenia
Przygotowanie placuszków
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i cukier, wymieszaj. Wlewaj zsiadłe mleko i całość najpierw mieszaj dłonią, a potem zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj nieduże placuszki. Na patelni rozgrzej olej, kładź placuszki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Placuszki najsmaczniejsze są zjedzone od razu po przygotowaniu, np. z cukrem pudrem czy konfiturą. Można je też jeść na zimno.
Jeśli szukasz przepisu na inne placuszki, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na maślankowe racuchy Michela Morana, a także na serowe racuchy od siostry Anieli.
Źródło zdjęcia: canva/flintjackson
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: altao