Prosty przepis na sos śmietanowo - serowy do kurczaka
Pomysł na szybki i tani obiad? Kurczak w sosie śmietanowo- serowym. Danie przygotujesz w niecałe pół godziny, jest wyjątkowo smaczne, pożywne, a sos doprawiony szczypiorkiem i gałką muszkatołową rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka.
Kurczak w sosie śmietanowo- serowym to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. Zarówno sos, jak i mięso przygotowuję błyskawicznie na jednej patelni. Potrawę podaję z ugotowanym wcześniej makaronem penne, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do sosu i kurczaka doskonale pasują również ugotowane różyczki brokuła, marchewka z groszkiem, szpinak i szparagi.
Sos śmietanowo - serowy do kurczaka jest gęsty, aromatyczny i możesz go również ugotować bez mięsa i podać np. jako dip do pieczonych lub smażonych pałek i skrzydełek w panierce. Sos wychodzi za każdym razem, pamiętaj tylko, aby zahartować śmietanę w zimnej wodzie przed wlaniem ją na patelnię.
Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- porowym, danie proste, szybkie i pyszne.
Przepis na sos śmietanowo serowy do kurczaka
Składniki:
250 ml śmietany 18%
100 g sera topionego śmietankowego
pieprz, sól
posiekany szczypiorek
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
400 g piersi z kurczaka
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka?
Mięso oczyść, umyj i pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem i podsmaż na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i ponownie smaż przez kilka minut. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej na patelnię.
Dodaj ser topiony, szczyptę gałki muszkatołowej i gotuj na wolnym ogniu, aż ser zupełnie się rozpuści i zagęści danie. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.