Smakosze.pl
Sos śmietanowo - serowy do kurczaka

canva/ola_p

Prosty przepis na sos śmietanowo - serowy do kurczaka

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pomysł na szybki i tani obiad? Kurczak w sosie śmietanowo- serowym. Danie przygotujesz w niecałe pół godziny, jest wyjątkowo smaczne, pożywne, a sos doprawiony szczypiorkiem i gałką muszkatołową rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka.

Kurczak w sosie śmietanowo- serowym to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. Zarówno sos, jak i mięso przygotowuję błyskawicznie na jednej patelni. Potrawę podaję z ugotowanym wcześniej makaronem penne, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do sosu i kurczaka doskonale pasują również ugotowane różyczki brokuła, marchewka z groszkiem, szpinak i szparagi.

Sos śmietanowo - serowy do kurczaka jest gęsty, aromatyczny i możesz go również ugotować bez mięsa i podać np. jako dip do pieczonych lub smażonych pałek i skrzydełek w panierce. Sos wychodzi za każdym razem, pamiętaj tylko, aby zahartować śmietanę w zimnej wodzie przed wlaniem ją na patelnię.

Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- porowym, danie proste, szybkie i pyszne.

Przepis na sos śmietanowo serowy do kurczaka

Składniki:

  • 250 ml śmietany 18%

  • 100 g sera topionego śmietankowego

  • pieprz, sól

  • posiekany szczypiorek

  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka?

Mięso oczyść, umyj i pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem i podsmaż na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i ponownie smaż przez kilka minut. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej na patelnię.

Śmietana i szczypiorek do sosu

Dodaj ser topiony, szczyptę gałki muszkatołowej i gotuj na wolnym ogniu, aż ser zupełnie się rozpuści i zagęści danie. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >