Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy sos śmietanowy do kurczaka . Zdradzamy sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.03.2022 01:00

Najlepszy sos śmietanowy do kurczaka . Zdradzamy sprawdzony przepis

 Sos śmietanowy do kurczaka
canva/rrvachov

Sos śmietanowy do kurczaka to prosty i bardzo smaczny sos, z którego ugotujesz pyszny obiad dla całej rodziny. Sos jest gęsty, a gotowany w nim kurczak soczysty i miękki. Do sosu podaj ulubione dodatki, będą świetne pasować z uniwersalnym sosem do drobiu. Poznaj przepis na sos śmietanowy do kurczaka.

Sos śmietanowy do kurczaka to prosty sos, dzięki któremu stworzysz fenomenalny obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całego dania zajmie dosłownie kilka chwil. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.

Kurczak w sosie śmietanowym podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Moja propozycja obiadowa? Kurczak z gotowanymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Całość polewam sosem śmietanowym i cieszę się prostym i genialnym w smaku daniem.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na soczystego kurczaka w sosie z sera pleśniowego, podaj go z ulubionymi dodatkami, a będzie pysznie.

Przepis na sos śmietanowy do kurczaka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka

  • duża cebula

  • czosnek granulowany

  • 250 ml śmietany

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie

  • łyżka koperku posiekanego

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić sos śmietanowy do kurczaka?

Piersi z kurczaka umyj, oczyść, przekrój wzdłuż. Każdy kawałek mięsa oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj mięso i smaż na złoty kolor.

Kwaśna śmietana do sosu

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych Śmietanę wymieszaj z 1/4 szklanki wody i posiekanym koperkiem, wlej na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą, pieprzem i podaj, smacznego.