Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos waniliowy do szarlotki - prosty i przepyszny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:41

Sos waniliowy do szarlotki - prosty i przepyszny

Sos waniliowy do szarlotki
canva/Lesyy

Masz ochotę na szarlotkę podaną jak w najlepszej restauracji? Przygotuj do niej sos waniliowy, a na nowo odkryjesz jej rewelacyjny smak. Sos przygotujesz wyłącznie z kilku składników, będzie bardzo aromatyczny, słodki i waniliowy. Poznaj przepis na sos waniliowy do szarlotki.

Sos waniliowy to doskonały dodatek do szarlotki, ponieważ wzmacnia jej wyjątkowy smak. Sos przygotuj z całej laski wanilii i cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, taki będzie najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny.

Sos waniliowy to również doskonały dodatek do lodów, ciast z cynamonem, gofrów, naleśników, a nawet pierogów na słodko z czereśniami. Jest delikatny, ale mocno waniliowy, zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają jego smak.

Podczas gotowania sosu z żółtkami nie możesz doprowadzić do wrzenia mleka, ponieważ jajka się zetną, a Ty przygotujesz waniliową jajecznicę. Mleko musi być gorące, ale nie może się gotować. Pamiętaj, że im chłodniejszy sos, tym bardziej gęsty, dlatego nie dodawaj do niego mąki, pozwól mu ostygnąć, a będzie idealny.

W tym artykule dowiesz się, jak przygotować bajecznie prostą szarlotkę, która wychodzi za każdym razem. Podaj ją z gałką lodów i sosem waniliowym, a ciasto stanie się hitem w Twoim domu.

Przepis na sos waniliowy do szarlotki

Składniki:

  • szklanka mleka

  • laska wanilii

  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

  • 2 żółtka

  • łyżka cukru pudru

Jak zrobić sos waniliowy do szarlotki?

Laskę wanilii rozetnij, wydrąż ziarenka, przełóż do małego garnka, wlej mleko i zagotuj, wyłącz gaz. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj cukier puder i wymieszaj.

Składniki na sos waniliowy do szarlotki

Źródło zdjęcia: canva/ Magone Przygotowaną masę wlej do ponownie podgrzanego mleka, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Im sos będzie chłodniejszy, tym zrobi się bardziej gęsty.