Sos z kurek do ziemniaków - niezawodny przepis na pyszny dodatek
Sos z kurek do ziemniaków to pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Sam sos kurkowy przygotujesz w kilkanaście minut, ugotuj lub upiecz ziemniaki i ciesz się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos z kurek do ziemniaków.
Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca listopada, dostaniesz je więc bez problemu w sklepach, warzywniakach i miejskich bazarkach. Kurki to świetny dodatek do obiadu, przygotujesz z nich również sos i wyśmienitą jajecznicę, idealną na śniadanie.
Sos z kurek świetnie smakuje zarówno z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami i ziemniakami pieczonymi z chrupiącą skórką. Danie możesz wzbogacić o grillowanego kurczaka lub jajko sadzone, a stworzysz pożywny, sycący i zbilansowany obiad dla całej rodziny.
Kurki to również doskonały dodatek do knedli i pierogów- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z farszem z kurek i koperkiem, idealne na bezmięsny obiad.
Przepis na sos z kurek do ziemniaków
Składniki:
400 g kurek
150 ml śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała cebula
sól, pieprz
łyżka masła
Jak zrobić sos z kurek do ziemniaków?
Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulkę, następnie dodaj pokrojone kurki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/Saaster Do grzybów wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i podgotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego.