Smakosze.pl
łupiny z cebuli

canva/pixelshot

Sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli

16 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

W kuchni zużywa się dużo cebuli, po obraniu której pozostają łuski. Zwykle lądują w koszu, ale czas to zmienić. Cebulowe łupiny kryją bowiem w sobie prawdziwe moce. Dlatego przedstawimy wam dzisiaj sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli.

Łupiny z cebuli kojarzą nam się ze świętami Wielkiej Nocy, przed którymi to przygotowujemy pisanki. Skorupki jajek gotowanych wraz z łuskami cebuli zabarwiają się na naturalne, piękne kolory. W zależności od koloru łupin i czasu ich gotowania mogą być herbaciane, czerwone lub brązowe.

Jednak w łupinach cebuli kryją się nie tylko barwniki. Zawierają one także wiele cennych składników, które sprawiają, że nie powinniśmy ich tak zwyczajnie wyrzucać.

Sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli

Łupiny z cebuli warto dodać do gotującej się zupy. Dzięki nim potrawa nabierze wyraźniejszego smaku, a także złocistego koloru. Po ugotowaniu możesz je wyrzucić albo posiekać i zjeść, bo robią się miękkie.

Z łupin cebuli warto też przygotować leczniczy odwar. Garść łupin trzeba zalać 1 l wody i gotować 20 minut na małym ogniu. Gdy wywar wystygnie, należy go przecedzić i pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki. Pomoże przy infekcjach i zatruciu pokarmowym. Pity przez kilka dni przed snem pomoże się uporać ze skurczami. Można nim też przecierać zmiany trądzikowe.

Przygotowanym wywarem można też podlewać domowe rośliny, co wzbogaci glebę w sole mineralne. Na bazie łupin z cebuli warto też sporządzić środek, chroniący przed szkodnikami. 100 g łupin zalej 1 l wody i odstaw na tydzień. Po tym czasie płynem możesz podlewać kwiaty i warzywa.

Jeśli zaś chcesz naturalnym sposobem nadać włosom złocisty odcień, też sprawdzą się tu łupiny z cebuli. Wywarem przygotowanym jak powyżej, ewentualne mocniejszym tj. przygotowanym z większym dodatkiem łupin cebuli spłucz umyte włosy. Pozostaw go na 10 minut i spłucz całość ciepłą wodą.

smażenie schabowych

Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek

CZYTAJ DALEJ

Co kryje się w łupinach cebuli?

Jak dowiedli hiszpańscy naukowcy, łupiny cebuli zawierają związki fenolowe, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, a także siarkę, która wykazuje silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Siarka ułatwia też odtruwanie organizmu. Poza tym w kolorowych łuskach cebuli znajdziemy również fruktany, które sprzyjają rozwojowi korzystnej mikroflory w jelitach.

Dzięki wymienionym wyżej składnikom, łupiny z cebuli mogą złagodzić skutki zatrucia pokarmowego i zapobiec odwodnieniu. Skutecznie też leczą stany zapalne w organizmie, a także zmiany trądzikowe na skórze.

Po więcej ciekawych porad zapraszamy na naszą stronę. Dowiesz się z niej np. jak wykorzystać obierki po ziemniakach, a także co zrobić, by nie płakać w czasie krojenia cebuli.

rodzaje cebuli

rodzaje cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Lisovskaya

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet, dompelenpomyslow

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Czytaj więcej >
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >