Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprytny patent Gessler na rozgrzewającą zupę gulaszową

Sprytny patent Gessler na rozgrzewającą zupę gulaszową

Zupa gulaszowa Magdy Gessler
canva/margouillatphotos; Pawel Wodzynski/East News

Gulaszowa jest ulubionym mięsno-warzywnym daniem wielu smakoszy. Magda Gessler zdradziła swój patent na tę pyszną potrawę. Dzięki prostemu trikowi — zagotowaniu dwóch bulionów osobno — przyrządzicie zupę tak aromatyczną, jak nigdy wcześniej. Dajcie się porwać temu kulinarnemu eksperymentowi, a efekt was pozytywnie zaskoczy.

Kulinarna celebrytka często dzieli się sprawdzonymi sposobami na przyrządzenie jeszcze smaczniejszych klasyki kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć wspaniałe receptury na soczyste mielone czy porady pomagają przyrządzić idealne zasmażane buraczki.

Tym razem znana z Kuchennych Rewolucji gwiazda biznesu kulinarnego podała przepis idealną jej zdaniem na zupę gulaszową. Potrawa wyjdzie pełna smaku i aromatu dzięki bogatym bulionom i dobrze zbalansowanej kompozycji przypraw.

Przepis na wyjątkową zupę gulaszową Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kilogram schabu karkowego

  • 3 łyżki smalcu do smażenia

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku

  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku

  • 1 duża cebula

  • 4 dojrzałe pomidory

  • 3 upieczone papryki czerwone

  • 3 ziemniaki

  • sól, pieprz i kminek w ilości do smaku

Składniki na wywar mięsny:

  • 1 nóżka wieprzowa

  • 1 gicz cielęca

  • 1 litr wody

Składniki na wywar warzywny:

  • 3 średnie marchewki

  • 1 spora cebula

  • 1 mały seler lub połowa większego

  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Dzień wcześniej schab kroimy w kostkę, dodajemy do niego dwie duże łyżki słodkiej papryki, czosnek roztarty z odrobiną soli oraz kminek i marynujemy mięso przez minimum 12 godzin. Z giczy cielęcej i nóżki wieprzowej przyrządzamy bulion mięsny, gotując mięso z wodą przez około godzinę. Na początku zbieramy powstające szumy.

Warzywa obieramy i kroimy na części. Następnie zalewamy je wodą i również gotujemy, tym razem przez 45 minut. Cebulę na zupę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy ją na roztopionym smalcu.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso marynowane i obsmażamy je. Kiedy mięso zacznie puszczać sok, dodajemy kolejne trzy łyżki papryki, zalewamy je wywarem z mięsa i zagotowujemy. Następnie stopniowo dolewamy porcje wywaru warzywnego.

Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę pieczoną również rozdrabniamy. Wsypujemy suszona paprykę ostrą. Zagotowujemy i podgrzewamy, aż mięso będzie miękkie. Zupę podajemy z pieczywem lub z zacierkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Mięso przed smażeniem doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wrzucone na tłuszcz nie ochłodzi go, a przy smażeniu na ciepłym tłuszczu mięsne włókna lepiej się zamkną.

  • Jeśli zupa nie jest wystarczająco gęsta, możemy dodać — za radą restauratorki — pasty harrisa. Pasuje ona charakterem do dania i nada mu ostrości. Możemy też wybrać produkty, które nie będą bardzo ostre takie jak mąka pszenna, ziemniaczana lub ryżowa, purée ziemniaczane czy przecier pomidorowy.

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z przepisu Magdy Gessler wychodzi bardzo aromatyczna

Źródło zdjęcia: canva/tubareklam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: