Strzelczyk nie wytrzymał: "Gorszej bzdury w życiu nie słyszałem". Od razu pokazał jak smażyć mięso
Tomasz Strzelczyk został ostatnio wyprowadzony z równowagi. Co zdenerwowało sympatycznego na co dzień kucharza? Powodem awantury okazuje się być źle podana kolejność dodawania składników na patelnię podczas przygotowywania dania z wieprzowiny. Tomasz Strzelczyk raz na zawsze postanowił rozwiać wątpliwości na temat tego, jak smażyć mięso.
Anonimowa blogerka nie na żarty podpadła internetowemu miłośnikowi pichcenia. Okazało się, że czosnek, mięso oraz cebulę dała do smażenia w totalnie złej kolejności. Ulubieniec internetu postanowił wyjaśnić ten temat. Jeśli ktoś wie, jak smażyć mięso w prawidłowy sposób, tą osobą jest z całą pewnością Tomasz Strzelczyk.
Jak smażyć mięso? Nie popełniaj tego błędu!
Tomasz Strzelczyk w czeluściach internetu znalazł przepis na potrawę z wykorzystaniem podsmażonej wieprzowiny. Poza mięsem, na patelnię trafić miały także czosnek i cebula. Co może pójść źle w kwestii tego, jak smażyć mięso? Okazuje się, że kluczową kwestią jest właściwa kolejność podsmażania poszczególnych produktów.
Internetowa porada w kwestii tego, jak smażyć mięso, poleciła zacząć od podsmażenia czosnku, a następnie cebuli. Pokrojona w kostkę łopatka na patelnię trafiała jako ostatnia. Okazuje się to być fatalnym błędem, który naraża nas na zmarnowanie składników spożywczych.
Mięso dodane do zeszklonych wcześniej warzyw puszcza bardzo dużą ilość wody. Z tego względu nie rumieni się ono, a zaczyna gotować. Przy okazji cierpią również cebula oraz czosnek, które rozgotowują się i rozpadają na nieapetyczną papkę.
Zanim woda odparuje a mięso będzie miało szansę zarumienić się, cebula z czosnkiem zdążą się spalić, przez co zyskają bardzo nieprzyjemny gorzki smak. Na szczęście Tomasz Strzelczyk szybko wyjaśnia, jak smażyć mięso, aby było soczyste i intensywne w smaku.
Jak smażyć mięso według Tomasza Strzelczyka
Metoda jak smażyć mięso ma bardzo prostą zasadę. Na rozgrzany tłuszcz na początku musi trafić pokrojona w kostkę wieprzowina. Przez kilka pierwszych minut absolutnie nie należy jej dotykać ani mieszać. Nie chcemy, aby nadmiar soku wypłynął z produktu i uniemożliwił skuteczne smażenie.
Kiedy mięso zrumieni się z jednej strony, można delikatnie zacząć je przewracać. Dopiero do obsmażonej z każdej strony łopatki możemy dołożyć cebulę. Po zeszkleniu warzywa na złocisty kolor dodajemy posiekany czosnek. Od tego momentu już tylko kilka chwil dzieli nas od idealnie podsmażonego mięsa z warzywami.
Tomasz Strzelczyk swoją metodę, jak smażyć mięso prezentował na przykładzie wieprzowiny, jednak ta zasada dotyczy oczywiście każdego jego rodzaju. Z wołowiną czy drobiem należy postępować w dokładnie taki sam sposób. Przygotowanie dania zawsze rozpoczynaj od starannego obsmażenia mięsa. Wszelkie pozostałe dodatki wkładaj na patelnię w następnej kolejności. Z prawidłowo przygotowanego mięsa możesz wyczarować aromatyczny gulasz węgierski. Zupa z mięsem indyka również skorzysta na powyższej poradzie od znanego kucharza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube