Strzelczyk pokazał jak smaży karpia. Ten patent zasługuje na złoty medal
– Smażony karp na wigilijnym stole to jest rzecz obowiązkowa – mówi Tomasz Strzelczyk. W jednym ze swoich filmów pokazuje, jak sam wywiązuje się z tego obowiązku. Jego karp to jedna z doskonałych propozycji na święta.
Smażony karp na święta
Karp to rzeczywiście mocno zakorzeniona tradycja, ale też źródło kontrowersji. Po pierwsze – trudno lubić ilość ości, którymi najeżone jest jego mięso. Po drugie, choć zarzut ten podnoszą tylko niektórzy, ryba ta mocno „pachnie im mułem”.
Pamiętajmy, że to jest ryba słodkowodna, żyjąca przy dnie. Mimo że polejemy ją mlekiem, pokropimy cytryną – to nie jest ocean tylko jeziora i stawy – podkreśla kucharz.
Jego sposobem na podawanie karpia jest przekrawanie dzwonek na połowy, tworząc „takie jakby fileciki”, jak określa to Strzelczyk. Zauważa też, że nie pozbywa się ości, bo dzięki nim ryba jest bardziej aromatyczna.
Przepis na kompot z suszu Macieja Kuronia jest już kultowy. 1 składnik wciąż zaskakujeKarp w solance
Strzelczyk ma jednak jeszcze jeden sposób na karpia na święta. Przed przygotowaniem namacza go przez 10 minut w solance. Pozbywa się w ten sposób krwi, a także śluzu ze skóry. Potem należy dokładnie odsączyć karpia, dzięki czemu łatwiej ją będzie usmażyć.
Składniki
- 1 karp
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Smażymy karpia ze Strzelczykiem
Rybę układamy na desce i odkrawamy łeb. Skórę oskrobujemy z łuski, skrobiąc tępą stroną noża pod włos. Dokładnie oczyszczoną dzielimy na dzwonka. Te można jeszcze przekroić na połowy wzdłuż kręgosłupa.
W dwóch litrach wody rozpuszczamy pięć łyżek soli. Namaczamy karpia przez 10-15 minut. Po wyjęciu płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Obie mąki i bułkę tartą mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Karpia dokładnie obtaczamy i smażymy z obu stron – poczynając od tej ze skórą – aż będzie złocisty. Według uznania można też dosmażyć go z boku.
Karpia wyjmujemy na ręcznik papierowy, by ten wypił nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne naleśniki i krokiety w cieście ziemniaczanym.