Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi zimne nóżki. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2023 12:41

Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi zimne nóżki. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał

zimne nóżki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zimne nóżki są uwielbiane przez Polaków. Smakują na co dzień i od święta. Kucharz Tomasz Strzelczyk tę zimną przekąskę robi z dodatkiem, który może zdziwić niektórych smakoszy. Jednak to danie w jego wykonaniu przyprawia o kulinarny zawrót głowy.

Zimne nóżki, czyli smak i tradycja na stole

Zimne nóżki są podawane na weselach, imieninach i innych przyjęciach okolicznościowych. Jemy je też bez okazji. Wszystko, dlatego, że smakosze przepadają za smakiem tej zimnej przekąski. Smakuje idealnie z pajdą chleba i odrobiną octu. To też popularna zakąska do czegoś mocniejszego. Te lubiane danie nie robi się zbyt szybko. 

Jednak warto uzbroić się w cierpliwość, bo wychodzi znakomicie. Tomasz Strzelczyk do zimnych nóżek dodaje pewien zaskakujący składnik. Ogonki wieprzowe nadają wyjątkowego smaku mięsnej galarecie. Przepis znanego kucharza znajdziecie też na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia w artykule. 

zimne nóżki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

 

W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach

Jak zrobić zimne nóżki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 ½ kg golonki
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 4 ogony wieprzowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka soli na początek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zimnych nóżek zaczynamy od włożenia mięsa, nóżek i ogonków do garnka z zimną wodą. Nie powinno być za dużo wody, tylko trochę powyżej mięsa. Dokładamy marchewkę, seler i pietruszkę. Dodajemy przyprawy.

Gar z mięsem gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. Po upływie tego czasu ⅓ wywaru odparuje. Wyciągamy zawartość garnka i rozdrabniamy mięso. Układamy je w naczyniu i zalewamy łyżką wywaru z garnka. Teraz mięso nakładamy do miseczek.

Zimne nóżki od Strzelczyka smakują każdemu

Miseczki z mięsem zalewamy wywarem i czekamy, aż zastygnie. Gdy to się stanie, galaretę wyjmujemy z miseczek. Możemy podważyć je nożem i po wyjęciu pokroić na 4 części. Zimne nóżki są gotowe do podania.

Tę lubianą przekąskę możemy pokropić sokiem z cytryny lub dodać troszeczkę octu. Zimne nóżki w wydaniu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo delikatne i pyszne. Warto przyrządzić je na święta, bo to wyborna przekąska, która będzie smakować gościom. Pisaliśmy o tym, jak Tomasz Strzelczyk przyrządza pieczeń. Podawaliśmy też przepis od Ewy Wachowicz na rosół z pierożkami. 

zimne nóżki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA