Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk robi naleśniki inaczej niż wszyscy. Dodaje do nich składnik, który większość pomija
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.07.2024 06:29

Strzelczyk robi naleśniki inaczej niż wszyscy. Dodaje do nich składnik, który większość pomija

naleśniki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Znany autor przepisów kulinarnych - Tomasz Strzelczyk - znowu zaskakuje. Na swoim kanale na YouTubie zaprezentował przepis na naleśniki. Przygotowuje je ze składnikiem, o którym większość by nawet nie pomyślała. Dzięki niemu smakują lepiej niż zazwyczaj. Sprawdź, co to za składnik, a potem zrób z nim danie z przepisu kucharza. 

Strzelczyk zaskakuje i tym razem

Tomasz Strzelczyk jest autorem kilku książek kucharskich. A znany i ceniony  jest za swoje nieszablonowe przepisy. Spod jego ręki zawsze wychodzą znane dania, które smakują o wiele lepiej i różnią się nieco przygotowaniem. Tak samo jest również z naleśnikami. 

Strzelczyk dodaje do nich jeden składni, dzięki któremu są lekkie i puszyste. Raz zrobisz je w ten sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Tajemniczy składnik oraz przepis poznasz w dalszej części artykułu. 

ciasto na naleśniki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najgorsze co można pić podczas upałów. Zielarka mówi wprost: “Babcie wiedziały i ostrzegały”

Do ciasta na naleśniki dodaj ten produkt

Aby ciasto na naleśniki było lekkie i puszyste, należy dodać do niego - drożdże. To produkt, o którym nie każdy myśli, aby dodać go do naleśników, a szkoda. Dzięki niemu wychodzą najlepsze. Potrzebne będą także inne składniki.  Między innymi te na warzywny farsz. Przygotuj je według listy umieszczonej poniżej. Kiedy będziesz miała je wszystkie, zaczniemy przygotowanie. 

Składniki:

  • 7 g suchych drożdzy
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 1 łyż czeka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ papryki
  • kawałek cukinii
  • 50 g żółtego sera w kostce 
  • 500 g twarogu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 6 rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypioru
  • rukolą
     

Przepis Strzelczyka na naleśnik

Do miski wlej letnie mleko oraz wodę. Wbij jajka i wsyp drożdże, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Wsyp mąkę i ponownie całość wymieszaj. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 

Umytą paprykę pokrój w kostkę, a cukinię wraz z obraną marchewką zetrzyj na dużych oczach tarki. Do ciasta dodaj warzywa oraz sól, stary na dużych oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj całość. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Nakładaj ciasto, które równomiernie rozprowadzisz, a potem smaż dwustronnie naleśniki, do momentu zarumienienia. 

Nie zapomnij o przygotowaniu farszu. Do miski włóż twaróg oraz śmietanę. Wsyp sól, posiekany szczypior i rzodkiewkę. Połącz produkty. Na naleśnikach układaj odrobinę rukoli, a na nią twaróg. Rozsmaruj go, a następnie zwiń naleśniki i gotowe. Podaj je rodzinie, a będą zachwyceni. Sprawdź

naleśnik.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA