Strzelczyk robi naleśniki inaczej niż wszyscy. Dodaje do nich składnik, który większość pomija
Znany autor przepisów kulinarnych - Tomasz Strzelczyk - znowu zaskakuje. Na swoim kanale na YouTubie zaprezentował przepis na naleśniki. Przygotowuje je ze składnikiem, o którym większość by nawet nie pomyślała. Dzięki niemu smakują lepiej niż zazwyczaj. Sprawdź, co to za składnik, a potem zrób z nim danie z przepisu kucharza.
Strzelczyk zaskakuje i tym razem
Tomasz Strzelczyk jest autorem kilku książek kucharskich. A znany i ceniony jest za swoje nieszablonowe przepisy. Spod jego ręki zawsze wychodzą znane dania, które smakują o wiele lepiej i różnią się nieco przygotowaniem. Tak samo jest również z naleśnikami.
Strzelczyk dodaje do nich jeden składni, dzięki któremu są lekkie i puszyste. Raz zrobisz je w ten sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Tajemniczy składnik oraz przepis poznasz w dalszej części artykułu.
Najgorsze co można pić podczas upałów. Zielarka mówi wprost: “Babcie wiedziały i ostrzegały”Do ciasta na naleśniki dodaj ten produkt
Aby ciasto na naleśniki było lekkie i puszyste, należy dodać do niego - drożdże. To produkt, o którym nie każdy myśli, aby dodać go do naleśników, a szkoda. Dzięki niemu wychodzą najlepsze. Potrzebne będą także inne składniki. Między innymi te na warzywny farsz. Przygotuj je według listy umieszczonej poniżej. Kiedy będziesz miała je wszystkie, zaczniemy przygotowanie.
Składniki:
- 7 g suchych drożdzy
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 300 ml wody
- 2 jajka
- 12 g proszku do pieczenia
- 1 łyż czeka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ papryki
- kawałek cukinii
- 50 g żółtego sera w kostce
- 500 g twarogu
- 1 marchewka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 6 rzodkiewek
- 1 pęczek szczypioru
- rukolą
Przepis Strzelczyka na naleśnik
Do miski wlej letnie mleko oraz wodę. Wbij jajka i wsyp drożdże, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Wsyp mąkę i ponownie całość wymieszaj. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Umytą paprykę pokrój w kostkę, a cukinię wraz z obraną marchewką zetrzyj na dużych oczach tarki. Do ciasta dodaj warzywa oraz sól, stary na dużych oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj całość. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Nakładaj ciasto, które równomiernie rozprowadzisz, a potem smaż dwustronnie naleśniki, do momentu zarumienienia.
Nie zapomnij o przygotowaniu farszu. Do miski włóż twaróg oraz śmietanę. Wsyp sól, posiekany szczypior i rzodkiewkę. Połącz produkty. Na naleśnikach układaj odrobinę rukoli, a na nią twaróg. Rozsmaruj go, a następnie zwiń naleśniki i gotowe. Podaj je rodzinie, a będą zachwyceni. Sprawdź