Strzelczyk sięgnął po starą książkę i znalazł przepis na dawną zupę. Zrobisz ją za grosze
Zupa jest świetnym wyborem na chłodne dni. Tomasz Strzelczyk pokazał proste w przygotowaniu, tanie i niesamowicie sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Przepis znalazł w starej książce kucharskiej.
Dobra zupa nie musi być skomplikowana. Dawniej proste składniki, takie jak warzywny bulion, mięso mielone czy kilka łatwo dostępnych warzyw wystarczały, by wyczarować znakomitą potrawę, która nasyci nas na długo.
Takie właśnie danie zaproponował Tomasz Strzelczyk. Kucharz sprytnie połączył jarzyny, paprykę, i mieloną wieprzowinę, a kompozycję uzupełnił sycącym i zdrowym pęczakiem. Nawet jeśli nie jadacie mięsa, warto ją zrobić, bo z tofu czy granulatem sojowym też będzie pyszna. Wystarczy, że nie zapomnicie o dodatkach do bulionu takich jak sos sojowy czy wędzona papryka.
Przepis na zupę Tomasza Strzelczyka
Składniki:
2 litry zimnej wody
350 g mielonego mięsa wieprzowego
3 spore marchewki
1 mniejsza pietruszka
pół średniego selera
2 większe cebula
1 ząbek czosnku
pół niezbyt dużej kapusty włoskiej
1 czerwona papryka
około 400 g ziemniaków
50 g kaszy pęczak
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
szczypiorek oraz natka pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszną zupę? Tomasz Strzelczyk postawił na dawny przepis.
Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Jedną marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a jedną z cebul opalamy w płomieniu palnika. Czosnek delikatnie rozgniatamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz solidną szczyptę mielonego pieprzu czarnego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
W międzyczasie drugą cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim wieprzowinę. Gdy odparuje z niej płyn, wrzucamy cebulę. Kapustę włoską kroimy w paseczki, a pozostałe marchewki po obraniu rozdrabniamy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy ją do zrumienionego mięsa i zeszklonej cebuli. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kawałki.
Gdy marchewka już nieco zmięknie, dodajemy paprykę i kapustę. Myjemy obrane ziemniaki i kroimy je w kostkę. Z garnka usuwamy jarzyny, a następnie wsypujemy pęczak, trochę soli i pieprzu. Mieszamy, po czym wrzucamy ziemniaki oraz zawartość patelni. Całość gotujemy przez pół godziny. Na koniec do zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów od Tomasza Strzelczyka. Polecamy znakomite bryzole, czyli kultowe danie z czasów PRL. Być może skuszą was też proste i wyjątkowo smaczne prażoki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wrzuciła do kubka kilka składników. W 5 minut przygotowała najszybsze ciasto bez pieczenia
Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent na jajecznicę. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA