Surówka 100 razy lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku
Są takie połączenia smaków, których nigdy nie uznalibyśmy za udane. Po ich wypróbowaniu okazuje się jednak, że były strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie jest w przypadku surówki z selera i gruszki. Mariaż owocowo-warzywny nie ma sobie równych.
Surówka z selera i gruszki zaskakuje i zachwyca
Na sukces surówki z selera i gruszki składają się także inne składniki. Wspomnieć należy słodką chrupiącą marchew i lekko kwaskowatą żurawinę. Całość łączy się za sprawą jogurtowo-musztardowego sosu. Smaku tej surówki absolutnie nie sposób zapomnieć.
Gessler rusza z kursami gotowania. Nie uwierzysz ile zapłacisz za 3 godzinyPrzepis na doskonałą surówkę z selera i gruszki
Składniki:
- 1 niewielki seler korzeniowy
- 1 gruszka
- 1 średniej wielkości marchewka
- garść suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Jak zrobić prosto przyrządzić surówkę z selera i gruszki?
Przygotuj warzywa do surówki z selera i gruszki. Marchew wraz z selerem obierz i umyj. Zetrzyj oba składniki na grubych oczkach tarki i przełóż do miski, skropiwszy je dość obficie sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gruszkę umyj, obierz i usuń z niej gniazda nasienne. Zetrzyj owoc na tej samej stronie tarki, co pozostałe składniki. Dołóż go do miski, dorzuć garść żurawiny. Całość przemieszaj.
Przygotuj sos do surówki z selera i gruszki. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt razem z musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym przelej do miski ze startymi warzywami i gruszką.
Surówkę z selera i gruszki starannie wymieszaj z sosem. W razie potrzeby dopraw ją dodatkowo solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj ją posiekaną natką pietruszki. Surówka będzie wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych lub zdrową przekąską pomiędzy posiłkami. Lekki i niezwykle smaczny sos do surówki totalnie zachwyca w tym przepisie. Wielbiciele kwaśnych nut w surówkach pokochają pomysł Tomasza Strzelczyka.