Surówka idealna, do schabowych, mielonych i nie tylko. Każdy kęs to raj w ustach
Wydawałoby się, że przepisu na surówkę z marchewki nie da się ulepszyć. Ale zawsze warto pamiętać o drobiazgach. Jeden z takich ważnych elementów znajduje się w tym przepisie.
Surówka z marchewki
Marchewka to słusznie cenione warzywo. Jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie i działają przeciwnowotworowo. Ma jeszcze jedną, pewnie najważniejszą zaletę.
Intensywnie pomarańczowy korzeń jest dosłownie bombą beta-karotenową. Substancja ta jest zaś tzw. prowitaminą A. Oznacza to, że powoduje, że nasz organizm sam produkuje potrzebną mu witaminę. Dlatego warto jeść marchewkę, a najlepszym na to sposobem jest właśnie surówka.
Wsypuję ryż na patelnie i zalewam go jajeczną miksturą. Banalny przysmak na medalKlasyczna surówka z marchewki
W tej potrawie złożonej z minimum składników ważne są dodatki, a także poprawne obrobienie marchewki. Autorka kanału Weronika Domogród, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje, przypomina, żeby nie ścierać do surówki zielonych końcówek marchwi.
Składniki
- 6-8 dużych marchewek
- Mały pęczek natki pietruszki
- Małe opakowanie skyru
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
Przygotowujemy surówkę z marchewki
Marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Pietruszkę siekamy dość drobno. Mieszamy składniki i dopiero teraz przygotowujemy sos.
Skyr, olej, miód i musztardę mieszamy na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą. Efekt będzie bardzo różny w zależności od rodzaju użytej musztardy. Polecamy niezbyt ostrą musztardę Dijon lub kremską.
Warto próbować na smak i w miarę potrzeby dodawać składników, zwłaszcza miodu. Może się okazać, że smaki warto zbalansować dodatkowo kwasem, np. kilkoma kroplami soku z cytryny. Przed podaniem musztardę odstawiamy do lodówki na 30 minut do godziny.
Wypróbuj też przepisy na pieczonego pstrąga i sałatkę z selerem.