Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka idealna, do schabowych, mielonych i nie tylko. Każdy kęs to raj w ustach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.09.2024 19:25

Surówka idealna, do schabowych, mielonych i nie tylko. Każdy kęs to raj w ustach

Obieranie marchewki
Fot. YouTube/ French Food French Home

Wydawałoby się, że przepisu na surówkę z marchewki nie da się ulepszyć. Ale zawsze warto pamiętać o drobiazgach. Jeden z takich ważnych elementów znajduje się w tym przepisie.

Surówka z marchewki

Marchewka to słusznie cenione warzywo. Jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie i działają przeciwnowotworowo. Ma jeszcze jedną, pewnie najważniejszą zaletę.

Intensywnie pomarańczowy korzeń jest dosłownie bombą beta-karotenową. Substancja ta jest zaś tzw. prowitaminą A. Oznacza to, że powoduje, że nasz organizm sam produkuje potrzebną mu witaminę. Dlatego warto jeść marchewkę, a najlepszym na to sposobem jest właśnie surówka.

ścieranie marchwi
fot. youtube.com/WeronikaDomogrod
Wsypuję ryż na patelnie i zalewam go jajeczną miksturą. Banalny przysmak na medal

Klasyczna surówka z marchewki

W tej potrawie złożonej z minimum składników ważne są dodatki, a także poprawne obrobienie marchewki. Autorka kanału Weronika Domogród, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje, przypomina, żeby nie ścierać do surówki zielonych końcówek marchwi.

Składniki

  • 6-8 dużych marchewek
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Małe opakowanie skyru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli

Przygotowujemy surówkę z marchewki

Marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Pietruszkę siekamy dość drobno. Mieszamy składniki i dopiero teraz przygotowujemy sos.

Skyr, olej, miód i musztardę mieszamy na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą. Efekt będzie bardzo różny w zależności od rodzaju użytej musztardy. Polecamy niezbyt ostrą musztardę Dijon lub kremską.

Warto próbować na smak i w miarę potrzeby dodawać składników, zwłaszcza miodu. Może się okazać, że smaki warto zbalansować dodatkowo kwasem, np. kilkoma kroplami soku z cytryny. Przed podaniem musztardę odstawiamy do lodówki na 30 minut do godziny.

Wypróbuj też przepisy na pieczonego pstrąga i sałatkę z selerem.

doprawianie surówki
fot. youtube.com/WeronikaDomogrod