Szybka grochówka bez namaczania grochu. Sycąca zupa idealna na pierwsze danie
Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić.
Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny.
W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.
Szybka grochówka z ziaren namaczanych we wrzątku
Moczenie we wrzątku nie będzie trwało bardzo długo. Wystarczy około 10 minut. Mniej więcej tyle czasu zajmie podgrzanie bulionu i obranie warzyw na zupę. Odcedzony groch przed dodaniem do dania trzeba będzie jeszcze rozdrobnić.
Ziarna warto zblendować, korzystając z urządzenia o dużej mocy. Tak przygotowane ugotują się wyjątkowo szybko i będą znacznie lżej strawne niż groch spożyty w całości. Warto doprawić je też majerankiem czy tymiankiem, które uchronią nas przed złym samopoczuciem.
Zupę gotujemy przez około 30 minut, w międzyczasie dodając do niej skrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Możemy ją zaprawić śmietaną lub wzbogacić o podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu kiełbasę.
Po więcej informacji ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. artykuł poświęcony sprytnemu zastosowaniu fusów z kawy. Zachęcamy też do zapoznania się z artykułem zdradzającym tajniki przygotowania ziemniaków na parze.
Źródło zdjęcia: canva/Yingko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: gotowanie.onet