Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta prosta pizza na cieście francuskim to hit w moim domu. Rodzina ustawia się w kolejce
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 03.12.2023 09:58

Ta prosta pizza na cieście francuskim to hit w moim domu. Rodzina ustawia się w kolejce

Pizza na cieście francuskim
Canva

Arkusz gotowego ciasta francuskiego, ulubione dodatki, piekarnik i – gotowe. Na taką “pizzę” można położyć wszystko, co akurat mamy pod ręką i zawsze będzie pyszna.

Pizza – nie pizza

Wiadomo, że pizzę robi się z ciasta drożdżowego, które trzeba pracowicie zagniatać, czekać aż wyrośnie itd. Jednak to danie jest czymś więcej, niż po prostu “zapiekanką”. Tak jak prawdziwa pizza przyjmuje praktycznie wszystkie dodatki. Ciasto francuskie jest wyjątkowo tolerancyjne i uniwersalne. Jego maślany smak doskonale wiąże się ze smakami dodatków.  

W dodatku “pizza” z gotowych arkuszy ciasta powstaje bardzo szybko. Zanim piekarnik zdąży się nagrzać, dodatki leżą już na cieście, a ono samo – na blasze, gotowe do pieczenia. 

4.jpg
Canva
Pokrój karkówkę na plastry i ułóż z ziemniakami na blasze. Ten obiad robię praktycznie co weekend Przepis na te kotlety mam od zaprzyjaźnionej kucharki. 1 składnik zmienia wszystko, danie rozpływa się w ustach

Ciasto przyjmie wszystko

Mało które danie jest tak uniwersalne. Taką “pizzę” można przygotowywać przez cały rok, układać na niej sezonowe składniki, jednak równie dobrze przepis ten sprawdza się z wędlinami, kiełbasą, warzywami z puszek czy słoików. 

Wiadomo, że świeże szparagi są wspaniałe. Ale zimą możemy liczyć jedynie na takie w zalewie. I tu jest właśnie siła tego dania – warzywa konserwowe smakują na tym spodzie obłędnie. Pomidorki cherry kupione w grudniu również. Kombinacje smaku nie mają tu żadnych granic. Wrzucamy na ciasto to, co mamy pod ręką. 

 

2.jpg
Canva

Zimowe przysmaki

Cebula (najlepiej czerwona), podduszony por, gruszki (!), orzechy, ser kozi, mozzarella, cheddar, salami, mortadela, boczek wędzony – możliwości jest bez liku również w zimie. Oliwki, pieczarki, warzywa z zalewy octowej – te wszystkie składniki doskonale pasują do ciasta francuskiego.

Mało tego – nieskończone są również możliwości tworzenia kształtów naszej zapiekanki. Minipizze, kwadraciki, mniejsze lub większe kółeczka – z arkusza ciasta francuskiego można wyciąć wszystko. Piecze się przecież tak samo. 

3.jpg
Canva

"Pizza" na francuskim cieście – zimowy wariant podstawowy

Składniki:

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie pokrojonego wędzonego boczku
  • 1 opakowanie tłustego sera feta
  • Gałązka tymianku lub łyżeczka tymianku suszonego
  • Garść czarnych oliwek
  • Garść pomidorków koktajlowych lub cherry


    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze lub kratce kładziemy papier do pieczenia na nim układamy arkusz ciasta francuskiego, obrąbek dookoła zawijamy do góry.

    Smarujemy ciasto oliwą. Jeśli naprawdę chcemy, żeby przypominało pizzę, na oliwie rozsmarowujemy przecier pomidorowy, choć nie jest to niezbędne.

    Na całej powierzchni ciasta rozsypujemy pokruszoną albo pokrojoną w drobną kostkę fetę. Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka i rozsypujemy ją po cieście, podobnie jak oliwki i boczek. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na cieście. Obsypujemy tymiankiem.

    Pieczemy przez 15-20 minut, pod koniec obserwując przez szybkę. Jeśli obrąbek solidnie zbrązowieje, to znak, że trzeba wyjmować. 



     
5.jpg
Canva


  •