Ta przekąska jako pierwsza znika z wigilijnego stołu. Ziemniaczane choinki to hit każdych świąt
Ten przepis na szybkie danie wigilijne zachwyci przede wszystkim niejadków, którym intensywne smaki ryb i sałatek jarzynowych nie przypada do gustu. Ziemniaczaną przekąskę przygotujesz dosłownie w kilka minut i pokochają ją nawet ci, którzy na co dzień jedzą wyłącznie frytki.
Szybki przepis z ziemniakami na Wigilię
Czasem wprost trudno uwierzyć, że przy wigilijnym stole zdarzają się także niejadki. Ale owszem, są wśród nas, zwłaszcza młodszych z nas, osoby o bardzo wybiórczych podniebieniach. Wtedy warto sięgnąć po niezawodne ziemniaki.
Warto wziąć pod uwagę potrzeby bardziej wybrednych niejadków. Zresztą, jeszcze jedna ziemniaczana przekąska na świątecznym stole z pewnością nikomu nie zaszkodzi.
Nie barszcz, nie grzybowa. U mnie na Wigilię liczy się tyko ta zupa, dzieci ją kochająSzybkie danie na wigilię – ziemniaczane choinki
Przepis na tę chrupiącą przekąskę przypomniał ostatnio kanał Kuchnia Asena. Autorzy użyli do przygotowania foremek do pierniczków, co zmieniło tę potrawę w prawdziwie świąteczne danie. Wystarczą ziemniaki i kilka dodatków. Warto spróbować tej metody.
Składniki
- 2-3 duże ziemniaki
- 100-150 g mozzarelli w kostce lub innego miękkiego sera
- 3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
- Pęczek pietruszki
- 50 ml oliwy lub oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie szybkiej przekąski na wigilię
By zrobić na szybko na wigilię te ziemniaczane przysmaki, przygotowujemy z tych składników ciasto do smażenia.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki i zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego starty ser, jeszcze raz zagniatamy, a na koniec zalewamy oliwą.
Kiedy ciasto będzie już miało jednolitą fakturę, wałkujemy je. Warto pamiętać, że będzie ono kleiło się do wałka. Dobrą metodą jest wałkowanie ciasta między dwiema warstwami papieru do pieczenia.
Po rozwałkowaniu ciasta na ok. 5-milimetrowy placek, wykrawamy z niego kształty foremkami do świątecznych pierniczków. Takie wycięte „ciasteczka” delikatnie umieszczamy w rozgrzanym głębokim tłuszczu i smażymy, aż się zrumienią. Goście docenią je na pewno z tym śledziowym masłem.