Nie barszcz, nie grzybowa. U mnie na Wigilię liczy się tyko ta zupa, dzieci ją kochają
Ta słodka i pyszna zupa zadowala podniebienia wszystkich tych, którym nie w smak grzybowe i barszcze, czyli zwłaszcza dzieci. Jest delikatna w smaku i pożywna, więc przypadnie do gustu nawet niejadkom.
Zupa migdałowa zamiast barszczu
Jest Wigilia Bożego Narodzenia i cały stół jest podbity przez kapustę, grzyby, rybę i barszcz. Cały? Nie, jest jeden zakątek, gdzie nieodmiennie królują delikatne zupy dla wybrednych, którym asortyment wigilijnych dań nie przypada do gustu.
Jednym z takich dań jest zupa migdałowa. Podobnym przepisem podzieliła się ostatnio autorka kanału kulinarnego Kuchnia Kasi na YouTube – jej przepis jest dopracowany w każdym szczególe.
W tym roku na Boże Narodzenie przygotuję to mandarynkowe cudo. Nie uwierzysz jak szybko je zrobiszZupa migdałowa – składniki
Przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste, a dzięki temu, że można podawać ją z ryżem, nie musimy się martwić, że nasze pociechy-niejadki będą chodziły głodne.
Składniki
- 1 l mleka
- 200 g migdałów
- 2 łyżki cukru
- sól, cynamon i płatki migdałów do przyprawienia
- Ryż do podania
Jak zrobić pyszną zupę migdałową?
Do garnka wlewamy litr mleka. Wsypujemy drobno zmielone migdały, cukier i dwie porządne szczypty cynamonu. Mieszając gotujemy.
W lekko osolonej wodzie gotujemy torebkę (125 g) ryżu. Po zagotowaniu nakładamy ryż do misek, zalewamy zupą. Całość można udekorować jeszcze szczyptą cynamonu i prażonymi migdałami.
Dzięki temu prostemu przepisowi mamy czas, by skupić się na innych daniach. Warto skorzystać z naszej rady, jak sprawić, by rodzynki w serniku nie opadały na dno i wypróbować przepis na świąteczny seromakowiec.