Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.12.2023 13:30

Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta

sałatka na święta
Wikipedia / Ewkaa / CC BY-SA 4.0

Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń. 

Szałot śląski, czyli prosta i pożywna sałatka

Kuchnia polska jest pełna pysznych smaków. Tych dostarczają też smakołyki z kuchni regionalnej. Ostatnio miałam okazję skosztować szałotu śląskiego. To sałatka mojej cioci, która pochodzi właśnie z tego regionu Polski. 

Szałot robi się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. To danie, które zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia tej śląskiej potrawy potrzebujemy śledzi, ziemniaków, ogórków kiszonych, cebuli oraz przypraw. Danie jest smaczne, pożywne i postne. 

śledzie
Canva/Vladimir Mironov
Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę

Jak zrobić szałot śląski?

Składniki:

  • 3 śledzie solone
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie tego dania zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach i ich ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i cebulą. Teraz pora na moczenie śledzi. 

Ryby musi oczyścić też z ości i pokroić w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy dodać odrobiny octu do smaku. Nasz szałot, czyli śląska sałatka jest już gotowa do podania. 

Szałot śląski pełny regionalnego smaku

Szałot śląski jest sałatką o wyrazistym smaku. Śledzie i cebula nadają jej charakteru. Danie może być podawane jako samodzielne potrawa. Jest bardzo pożywna i postna, dlatego można ją zaserwować w Boże Narodzenie lub jako obiad w piątek.

Tę potrawę przygotujemy szybko i w bardzo prosty sposób. Warto spróbować tego regionalnego dania i posmakować śląskiej kuchni. Szałot śląski jest sycącym i prostym daniem, które będzie smakować wielu smakoszom. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę z winogronami. Radziliśmy, jak przyrządzić sałatkę śledziową na święta. 

sałatka śledziowa
Canva/Tatiana Volgutova

Źródło: przyslijprzepis.pl