Smakosze.pl Przepisy Ta zupa jest lepsza nawet od grochówki. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Ta zupa jest lepsza nawet od grochówki. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem

26 stycznia 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ziemniaczana jest wyśmienitym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Danie warto przyrządzić na rosole lub aromatycznym bulionie. Doprawiona aromatycznymi przyprawami i dodatkami smakuje doskonale i bije na głowę nawet kultową grochówkę.

Zupa lepsza nawet od grochówki

Zupa ziemniaczana jest jedną z zupy, do których chętnie wracam. Prosta, szybka i tak pyszna, że na jednej porcji nigdy się nie kończy. Przepis na aromatyczną zupę znalazłam na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI na YouTube i na stałe zagościła w moim menu.

Zupa ziemniaczana gotowana na kiełbasie myśliwskiej z dodatkiem grzybów, chrzanu, majeranku i innych przypraw smakuje jak marzenie. Przed gotowaniem zupy namocz suszone grzyby . Nie wylewaj wody! Będzie doskonałym dodatkiem do dania. Do ugotowania zupy ziemniaczanej wykorzystaj bulion warzywny lub rosół , który został z obiadu z poprzedniego dnia. Danie będzie bardziej aromatyczne niż gotowane na samej wodzie.

bulion do zupy ziemniaczanej.jpg
Fot. Canva/Milanchikov
1 czynność i kotlety schabowe wyjdą soczyste. Patent Rączki to prawdziwy hit

Przepis na zupę ziemniaczaną z chrzanem i grzybami

Przepis na wyśmienitą zupę ziemniaczaną pochodzi z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI na YouTube. Z tego też kanału pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy myśliwskiej
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • garść suszonych grzybów
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 ml bulionu lub rosołu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 1 łyżka suszonego majerank
  • świeży koperek
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu

Jak ugotować zupę ziemniaczaną?

W garnku z grubym dnem przesmaż na smalcu pokrojoną kiełbasę. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i zalej zimną wodą. Do kiełbasy dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i smaż kolejne 5 minut.

Do garnka włóż pokrojone, namoczone wcześniej grzyby (razem z wodą, w której były moczone). Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziemniaki razem z wodą, w której się moczyły. Woda jest niezwykle cenna, ponieważ zawiera skrobię, która naturalnie zagęści zupę.

Wlej bulion lub rosół, dodaj pieprz, sól. Przykryj i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj chrzan, majeranek i śmietankę. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kartoflankę podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!

Na obiad gorąco polecam również krupnik przepisu babci oraz jednogarnkowe danie z mięsem mielonym . Rodzina będzie zachwycona.

zupa ziemniaczana.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Źródło: YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Wydrąż bułkę, nadziej dodatkami i wstaw do piekarnika. Śniadanie na medal
Tylko w ten sposób zrobisz najlepsze faworki. Ta czynność jest kluczowa
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy