Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak powidła śliwkowe robiła moja kochana babcia. Wystarczy kilka składników i minimum pracy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.10.2023 18:12

Tak powidła śliwkowe robiła moja kochana babcia. Wystarczy kilka składników i minimum pracy

powidła śliwkowe
YouTube/@swojskiejedzonko

Śliwki smakują najlepiej jesienią. Warto wykorzystać te pyszne owoce w kuchni i przyrządzić z nich powidła śliwkowe. Robię je według przepisu mojej babci. Powidła zawsze znakomicie wychodzą i świetnie smakują. Polecam przepis na szybkie przyrządzenie tego śliwkowego smakołyku.

Powidła śliwkowe, czyli jesienny smakołyk

Jesienią śliwek mamy pod dostatkiem. Te smaczne owoce znajdziemy na straganach i w supermarketach. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam śliwki. Poza walorami smakowymi są bardzo zdrowe. 

Jedzenie śliwek dobroczynnie wpływa na trawienia i apetyt. Poprawia stan naszych mięśni i pomaga się zregenerować. Warto śliwki włączyć do naszego jadłospisu. Polecam przepis na pyszne powidła śliwkowe. To receptura mojej babci dzięki, której szybko zrobicie ten jesienny smakołyk. 

śliwki
Canva/tiburi
Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Składniki:

  • 2 ½ kg śliwek
  • ½ kg cukru
  • 1 łyżka octu 10%

Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy owoce na pół. Wrzucamy je do garnka i dodajemy cukier. Wlewamy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 12 godzin. 

Po tym czasie dokładnie mieszamy zawartość w garnku. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy 4 godziny. Nie odkrywamy i nie mieszamy w tym czasie. Po 4 godzinach powidła śliwkowe są gotowe.

Powidła śliwkowe, czyli niebo w gębie

Po ugotowaniu powideł dopiero teraz możemy je mieszać. Nie odparowujemy ich bardziej, bo w słoiku zgęstnieją. Powidła nie przywrą podczas tak długiego gotowania. Możemy zostawić ten przysmak z kawałkami śliwek, ale można je też zmiksować. 

Warto teraz mieszać powidła śliwkowe, bo śliwki się bardziej rozpadną. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy do góry dnem do ostygnięcia. Powidła śliwkowe są pyszne i przyrządzamy je w bardzo prosty sposób. Pisaliśmy o śliwkowym cieście z patelni. Podawaliśmy przepis na śliwki w occie od siostry Anastazji. 

powidła
Canva/IngridHS

Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko