Smakosze.pl

YouTube/@swojskiejedzonko

Tak powidła śliwkowe robiła moja kochana babcia. Wystarczy kilka składników i minimum pracy

3 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Śliwki smakują najlepiej jesienią. Warto wykorzystać te pyszne owoce w kuchni i przyrządzić z nich powidła śliwkowe. Robię je według przepisu mojej babci. Powidła zawsze znakomicie wychodzą i świetnie smakują. Polecam przepis na szybkie przyrządzenie tego śliwkowego smakołyku.

Powidła śliwkowe, czyli jesienny smakołyk

Jesienią śliwek mamy pod dostatkiem. Te smaczne owoce znajdziemy na straganach i w supermarketach. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam śliwki. Poza walorami smakowymi są bardzo zdrowe. 

Jedzenie śliwek dobroczynnie wpływa na trawienia i apetyt. Poprawia stan naszych mięśni i pomaga się zregenerować. Warto śliwki włączyć do naszego jadłospisu. Polecam przepis na pyszne powidła śliwkowe. To receptura mojej babci dzięki, której szybko zrobicie ten jesienny smakołyk. 

śliwki
Canva/tiburi
obieranie orzechów

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Składniki:

  • 2 ½ kg śliwek
  • ½ kg cukru
  • 1 łyżka octu 10%

Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy owoce na pół. Wrzucamy je do garnka i dodajemy cukier. Wlewamy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 12 godzin. 

Po tym czasie dokładnie mieszamy zawartość w garnku. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy 4 godziny. Nie odkrywamy i nie mieszamy w tym czasie. Po 4 godzinach powidła śliwkowe są gotowe.

Powidła śliwkowe, czyli niebo w gębie

Po ugotowaniu powideł dopiero teraz możemy je mieszać. Nie odparowujemy ich bardziej, bo w słoiku zgęstnieją. Powidła nie przywrą podczas tak długiego gotowania. Możemy zostawić ten przysmak z kawałkami śliwek, ale można je też zmiksować. 

Warto teraz mieszać powidła śliwkowe, bo śliwki się bardziej rozpadną. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy do góry dnem do ostygnięcia. Powidła śliwkowe są pyszne i przyrządzamy je w bardzo prosty sposób. Pisaliśmy o śliwkowym cieście z patelni. Podawaliśmy przepis na śliwki w occie od siostry Anastazji.  

powidła
Canva/IngridHS

Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko

kotlety schabowe

Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili

CZYTAJ DALEJ
mielone z ziemniakami

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >