Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki syrop z cebuli robiła moja ciocia. Poza cukrem dawała do słoiczka jeszcze to
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.12.2024 17:24

Taki syrop z cebuli robiła moja ciocia. Poza cukrem dawała do słoiczka jeszcze to

syrop z cebuli
Fot. YouTube/PrzySmaki

Żadne apteki, żadne sztuczne dodatki. Na chrypkę najlepszy jest domowy syrop z cebuli. I to nie byle jaki syrop, bo ten z przepisu mojej cioci. Cebula, cukier i jeden dodatek sprawiają, ze skutecznie pomaga mi od lat.

Syrop z cebuli na zimę

Syrop z cebuli wiele z nas kojarzy z czasów dzieciństwa. Dziś, gdy w aptekach roi się od kolorowych opakowań gotowych leków, często zapominamy o tym specyfiku. A to błąd, bo taki syrop można przygotować łatwo i tanio w zaledwie kilka godzin. Do tego mamy pewność, że korzystamy wyłącznie z naturalnych składników.

Dla mnie od dziecka najlepszy był syrop roboty mojej cioci. O dziwo smakowa mi tak bardzo, że mogłabym go pić na okrągło. Poza cukrem ciocia dodawała do cebuli sok wyciśnięty z cytryny. Przełamywał nieco mdły cebulowy aromat, a do tego zapewniał dodatkowy zastrzyk cennej witaminy C.

wyciskanie cytryny.jpg
F. Canva
Tak zrobisz najlepszy bigos na Święta. Te 3 zasady to podstawa, znam je od babci

Najlepszy syrop z cebuli

Jak to się dzieje, ze syrop z cebuli jest taki skuteczny? To warzywo zachwyca nie tylko smakiem. Cebula jest pełna witamin oraz cennych pierwiastków, które nie tylko pomogą zwalczyć kaszel, ale też wspomogą odporność. Do tego zdrowy sok z cytryny i cukier na poprawę smaku. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube PrzySmaki, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące.

Składniki:

  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 soczysta cytryna
  • 4 łyżki cukru

Skuteczny syrop z cebuli krok po kroku

Przygotowanie syropu z cebuli zacznij od obrania warzyw. Następnie pokrój je w dość cienkie półplasterki. Przesyp do czystego słoika.

Cytrynę do syropu z cebuli potocz otwartą dłonią po blacie. Ułatwi to wyciskanie soku. Następnie przekrój owoc na pół, wyciśnij sok i usuń z niego pestki. Ciecz przelej do słoika z cebulą

Oba składniki zasyp 4 łyżkami cukru. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce (np. koło grzejnika), najlepiej na całą noc. Stosuj 3 razy dziennie po 1 łyżce. Na przeziębienie i ból gardła nie ma niczego lepszego.

Sprawdź co zrobić, by zakwas z buraków nie spleśniał oraz uniknij błędu, który powoduje, że śledzie mają gorzki smak.

syrop z cebuli w słoiku.jpg
Fot. Canva